Мъжете подценяват причините за безплодие

Те не познават най-сериозните здравни рискове

Снимка: Guliver / iStock

Болести, лоша хигиена на живот, електромагнитни излъчвания... кои са факторите, които лишават мъжа от щастието да стане татко?

Канадско проучване доказа, че мъжете подценяват рисковете, защото не познават причините, които водят до безплодие.

Анкетата е проведена от Института Lady Davis в Квебек и обхваща 701 мъже. Резултатите ясно сочат, че те нямат представа за рисковите фактори, без значение на каква възраст са, нивото им на образование и приходите. Мъжете успели да назоват едва половината от рисковите фактори и болестите, които се отразяват на броя и на качеството на сперматозоидите.

Сред рисковете, които познават са: ракът, тютюнопушенето и употребата на стероиди.
Неизвестни и силно подценени за тях обаче остават – сърдечносъдовите болести, диабетът, честото каране на велосипед, както и постоянната употреба на лаптопа, който седи в скута или на коленете.

„Мъжете не са склонни да задават въпроси, свързани със здравето си, вероятно затова не са добре информирани и за безплодието“, обяснява д-р Зелкович, ръководител на проучването.

Добрата новина е, че близо 60 % искат да научат повече по темата, а една трета от анкетираните имат тревоги за плодовитостта си.

Според експерти доброто информиране е наложително, защото през последните 20 години броят на мъжете, които имат репродуктивни проблеми, нараства с бързи темпове.

Източник: parents.fr

Коментари
Последни видеа

Слънце

30 ноември 2021 г.