Лекарствата по време на раждане и засукването в първия час

Най-разпространените медикаменти всъщност пречат

Снимка: Guliver / iStock

Лекарствата, традиционно назначавани по време на раждане, в това число фентанилът, който се дава с епидуралната упойка, и синтетичният окситоцин, са изследвани и преди във връзка с поведението на новородените, особено що се отнася до процеса на кърмене. Досега резултатите са противоречиви.

Международно проучване, включващо учени от Синсинати, Лома Линда (Калифорния) и Стокхолм, са изследвали естествения поведеченски процес на засукване при новородените в първия час след вагинално раждане, когато бебето и майката установяват контакт кожа-до-кожа, и връзката му с често използваните лекарства по време на родовата дейност.

Проучването включило 63 жени с нискорискова бременност, които сами са избрали да раждат с упойка или без такава. Правени са видеозаписи на бебетата по време на първия час, докато майката ги държи близо до себе си. В последствие тези клипове са анализирани с цел да се разбере дали детето достига до етап 8 (сучене) от 9-степенната скала на Widström за поведението на новородените в първия час след раждане.

Резултатите показали силна обратнопропорционална връзка между количеството и продължителността на епидуралния фентанил и синтетичния окситоцин и вероятността бебето да успее да засуче в първия час след вагинално раждане. Колкото повече майката била изложена на тези медикаменти, толкова по-трудно било за малкото да задейства рефлекса си за сучене в първите 60 минути.

В заключението на изследването си учените категорично отбелязват, че фентанилът и синтетичният окситоцин значително намаляват вероятността детето да бъде кърмено през първия час, докато контактува кожа-до-кожа с майката. Проблемът идва от факта, че именно това първо засукване е особено важно за по-нататъшния процес на кърмене и ако то не е успешно, може кърменето в бъдеще да бъде затруднено.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа