Защо се раждат бебета гиганти

Учени: 2 фактора влияят силно на теглото

Снимка: Guliver / iStock

Ако майката е с наднормено тегло или наддава прекомерно в началото на бременността, рискът да роди твърде едро бебе, рязко се повишава. А теглото на бебето при раждане е от огромно значение за бъдещото му развитие. Отклоненията от нормата в едната и в другата посока, създават проблеми по-късно в живота. 

Доносените бебета, които се раждат с екстремно ниско тегло, са изложени на риск от интелектуални нарушения, а „гигантите“ страдат от болести, свързани с обмяната на веществата.

Група учени от Канада и Китай, решава да проследи как „майчиният фактор“ влияе теглото на новороденото. Те анализирали данни от 1164 млади китайки като измерили теглото им 20 дни преди зачатие и по-късно - 10 пъти по време на цялата бременност.

Така установили, че теглото на новороденото се влияе изключително от 2 фактора – от теглото на майката преди да зачене и това как тя наддава през първите 18 седмици на бременността. Качването на килограми след този срок и до раждането не оказва никакво влияние на теглото на новороденото.

Средно всеки килограм, който бъдещата майка трупа в периода до 14-ата седмица, добавя към теглото на бебето 13, 6 грама, а от 14-ата до 18-ата гестационна седмица – по 21,1 грама. Резултатите от проучването са публикуване в JAMA Pediatrics.

Снимка: Guliver / iStock

Обяснението на учените: бебето в утробата бързо наддава на тегло, ако в ранните етапи от своето развитие е под активно въздействие на глюкоза и аминокиселини, които идват от майката, която се храни обилно. 

Така че бъдещите майки трябва да са наясно, че началото на бременността е особено „критичен прозорец“ , който позволява контрол над теглото на бъдещото бебе.
И съветът на учените е жената, която планира да забременее, да следи за теглото си и да не допуска да качва килограми. И отново тя трябва да сложи юзди на апетита си през първите 18 седмици от бременността.

Източник: deti.mail.ru, превод Мона Василева

Коментари
Последни видеа