5 ползи от смеха по време на бременност

Аргументи дава специалист по смехотерапия

Снимка: Shutterstock

Смехът носи полза винаги, но защо бременните е добре да се смеят по-често, обяснява специалистът по смехотерапия Димитър Ефимов, посланик на Laughter Yoga International в Русия пред letidor.ru.

Причина 1. Зарежда с позитивни емоции
Известно е, че настроението на бременните има пикове и резки спадове. Те ту са радостни, ту тревожни и всяка дреболия може да ги извади от равновесие, заради хормоните. Те продължават да променят нивата си и след раждането, докато жената кърми.
Така че е добре да поддържа настроението и самочувствието си. А смехът е най-лесният начин. Той помага на организма да изработи хормона на щастието – окситоцин.

Причина 2. Гарантира дихателна гимнастика
Какво се случва, когато човек се смее? В този момент дишането е дълбоко и активно, диафрагмата работи и организмът се зарежда с кислород. Това е полезно не само за бременната, но и за бебето, чието състояние пряко зависи от майката.
Дихателната гимнастика е важна част и от раждането, така че е добре да се практикува през цялата бременност.

Снимка: Shutterstock

Причина 3. Смехът е като фитнес
Не всички бъдещи майки могат са спортуват по време на бременността. При някои състояния има категорична лекарска забрана.
Смехотерапията и йогата на смеха се препоръчват за всички бременни и няма никакви противопоказания.
Физическата активност е нужна на всяка бъдеща майка. Тя помага да усети по-добре тялото си, да се адаптира към ново състояние, да се вслушва в нуждите на организма си.

Причина 4. Създава поводи за общуване 
Бъдещите майки трябва активно да общуват, не да стоят затворени в дома, оплетени в собствените си притеснения.
Груповите занимания с йога на смеха са отличен начин жената да се среща с повече хора, да общува, да се зареди с положителни емоции и да се разтовари.
В много страни има специални курсове за бременни, в които те практикуват йога на смеха.

Причина 5. От помощ е при раждането
Смехът може да стимулира самия процес на раждане. Препоръчва се и по време на самото раждане, защото помага за освобождаването на хормона ендорфин, който понижава усещането за болка.
Ендорфинът действа като болкорелаксиращо и успокояващо средство. И помага на жената да намали дискомфорта при раждане.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа