Бебето в утробата - седмица по седмица

През първия триместър на бременността (част II)

26 ноември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

В първата част на материала описахме промените в тялото на жената от момента, когато тя се колебае дали е бременна или не до оформянето на ембриона – кои са важните моменти и какво е добре да направи тя, за да осигури правилно развитие на бебето.
Сега продължаваме напред – бебето в утробата вече е „човече“.

7 седмица

Главичката на ембриона вече е оформена, главният мозък нараства активно, лицето се очертава.

Снимка: Shutterstock

Ръчичките все още приличат повече на плавници, явяват се зачатъци на крачета. Личат също така и местата на бъдещите ноздри.

8 седмица

Телцето на ембриона е сгънато на дъга, глава е обособена, формирани са вече и основните черти на лицето. Има зачатък на очи, уши, очертава се носът и горната устна. Краката и ръцете все още приличат на плавници, но вече се очертават пръстите.

9 седмица

Главата на бъдещото дете вече е много по-голяма от телцето. По нататък пропорциите в тялото ще се променят.
Формира се ретината, очите имат клепач. Пръстите на ръцете и на краката се разделят, появяват се лактите.

10 седмица

Снимка: Shutterstock

Главата на бебето вече е ставала по-кръгла. Пръстите са по-дълги и са добре оформени. Ръцете могат да се сгъват в лактите.

11 седмица

От тази седмица в утробата на майката няма вече ембрион – сега той се нарича „плод“. В тялото му се формират основните орган. Главата му е все още много по-голяма от тялото и то почти 2 пъти.
Очите са малко раздалечени. И ако го погледнете, може да ви се стори, че спи. Действително очите му се затворени, но това не е пълноценен сън. Нервната му система все още не е формирана.

12 седмица

Лицето вече има все по-правилни пропорции. На пръстчетата се явяват нокти. Червата вече са в коремната кухина. Започва формирането на половите органи.
Оттук нататък започва втория триместър. Бебето в утробата се развива и му трябват много полезни хранителни вещества и витамини. Отново е нужна фолиева киселина. Защото дефицитът ѝ може да доведе до нарушения във функциите на плацентата, и в развитието на плода.

По материали на deti.mail.ru, Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа