Издишай стреса

Техниките за релакс зареждат с енергия и оптимизъм

11 ноември 2018 г.

Илюстрация: Guliver  / iStock

Във всеки етап от живота промяната носи стрес. Радостната новина: „Ще ставаме родители“ и „Бременна съм“ често се гарнира с куп тревожни въпроси около това дали и как ще се справим.

Хормоните също си правят шеги – колебанията им тласкат жената към полярни чувства. Един ден е на върха на щастието, а на следващия - потъва. Малки ритуали могат да ѝ помогнат да овладее стреса и да не се предаде на депресията. И те се свързани с най-простото нещо – с дишането.

Всеки е убеден, че това няма нужда да се учи, защото ни е дадено. Оказва се обаче, че съвременният човек е забравил да диша правилно или въобще не е знаел как да го прави. Затова използва едва една пета от капацитета на белия си дроб. Диша повърхностно, което не зарежда нито с кислород, нито с енергия. А само с няколко прости упражнения, които обикновено се усвояват в йога практиката, може да ралексираме и да презаредим вътрешните си батерии.

Дишане

Има и много техники на дишане, с които се учим да управляваме процеси в психиката и нервната система. С тях не само може да се освободим от стреса, но и да засилим обмяната на веществата в организма.   

Добре е обаче жената да се запише на курс, който отговаря на етапа на нейната бременност, за да е съобразен с възможностите и изскванията на организма ѝ.

Другото предимство на курсовете е, че те могат да подготвят за лесно и безболезнено раждане.

Първият урок, който се учи в йога практиката, е че дишането става през носа, а не през устата. То е дълбоко, плитко, с корема, диафрагмата  и гърдите. Редуват се вдишване, задържане на въздуха, освобождаване с разни  други приоми. Този начин на дишане силно насища организма и кръвта с кислород. Въздухът раздвижва заспалите енергии и зарежда с кислород. Една от целите е да се постигне вътрешен баланс и емоционална сила, които ще са особено нужни както през бременността, така и за самото раждане.

Само 5 цикъла на алтернативно дишане сутрин могат да заредят с енергия и спокойствие за целия ден. Те включват в работа лявото и дясното полукълбо, и помагат много, ако предстои тежък ден или трябва да вземете на важно решение. Така, въоръжени с ново умение, можете да посрещнете стресова ситуация и да се справите.

Упражнения

Упражненията са лесни и плавно преминават едно в друго. Нежно, без насилие освобождават блокираните мускули, а всяко повторение дава още повече свобода. Темпото нарочно е забавено. На пръв поглед лесните за изпълнение пози плавно натоварват една или друга част на тялото. Те са насочени към укрепване на мускулите на гръбнака, които носят 9 месеца тежестта на тялото.

С тях и тазът, и кръстът се подготват постепенно за раждането. 

Веселина Мончева

 

 

Коментари
Последни видеа