Крем, лосион, сапун – какво да ползва бременната

Кои процедури и мазила са опасни, обяснява дерматоложката д-р Мариела Хитова

30 септември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

През бременността кожата се променя. Виновни са хормоните. Кръвта циркулира по-бързо, мастните жлези са активни – произвеждат и отделят повече мазнина. Затова лицето блести, дори температурите навън да не гонят 30 градуса.
Заради мазнината и хормоните често се явява позабравеното в тази възраст акне – един от неприятните проблеми през бременността. Заедно с това кожата става по-чувствителна и склонна към пигментация. Иска пазене от нараняване и от ултравиолетовите лъчи.

„Кожата е най-големият орган в тялото и не остава недокосната от разбъркването на хормоните. Повечето промени не могат да се избегнат, но те обикновено изчезват с появата на бебето. Трябва обаче непременно да знаете няколко основни неща, за да се грижите правилно за нея и да ползвате подходящата козметика. Има и доста козметични продукти и процедури, които не се препоръчват за този период. Те могат да навредят и на бебето в утробата“, обяснява дерматоложката д-р Мариела Хитова.

Снимка: личен архив
Д-р Мариела Хитова е лекар с богата и разностранна практика в областта на клиничната дерматология и венерология, както и на естетичната медицина.

Чувствителност

През този период трябва да сте по-внимателни при използване на скраб, нощни пилинги или парфюмирани лосиони. Те могат да раздразнят кожата, понякога дори до болка. По-добре преминете на щадящи емолоиенти или натурални масла.

Използвайте мека почистваща гъба или кърпа. Щадете кожата максимално, защото всяко нараняване може да стане „входна врата“ за различни химикали.
Не използвайте също така сапуни с триклозан, парабени и аромати - и те са потенциални иританти. А тъй като не се тестват върху бременни, не се знае как се отразяват и на бебето.

Пъпки

Хормоните през бременността са много разбъркани и могат да ви върнат към спомена за гимназията с едно упорито акне.
Внимавайте с лечението - някои медикаменти като ретиноиди и тетрациклини са категорично забранени в този период. Бензоил пероксидът и салициловата киселина също могат да се абсорбират в кръвния поток, така че избягвайте и тях.

Спокойно може да използвате сяра, масло от чаено дърво или млечна киселина.
И не стискайте пъпките. Само ги почиствайте два пъти на ден с подходящ за случая немиришещ сапун (за да избегнете гаденето) и нанасяйте хидратиращ крем без масла.

Сухота и сърбеж

Някои бъдещи майки не могат да се справят със сухотата и сърбежа по кожата и това доста ги притеснява. Първо - пийте достатъчно течности. Имате нужда от повече вода, отколкото си мислите. Опитайте се да овлажнявате стаята, в която спите през нощта, за да давате на тялото си възможно най-много влага.
Използвайте хидратиращ лосион два пъти на ден. Носете меки памучни дрехи. Избягвайте климатици. И ако все още ви мъчи неприятно чувство на сърбеж заради сухотата на кожата, дерматологът ви ще помогне.

Слънчева чувствителност

Бронзовият тен не е за вас в този момент. Трябва да избягвате слънцето.

Снимка: Shutterstock

Може да си позволите максимум ефекта на “целуната от слънцето“ кожа. Причината е, че промяната в хормоните води до лесно пигментиране. То е известно още като хлоазма или маска на бременността, която се появява в до 50% от бременните. Ето защо трябва да бъдете с очила и шапка (тъкмо отново излизат на мода) и на всеки 3 часа да слагате фотопротектор най-малко с 30 фактор.

Най-подходящ и безопасен за вас е слънцезащитен крем с физични или минерални елементи - титаниев диоксид или цинков оксид, от които кожата леко побелява.
Избягвайте химичните протектори, макар че те са по-приятни за нанасяне. Те потенциално възпаляват кожата и носят по-висок риск от сенсибилизация и токсичност. Затова направете най-безопасния избор за вас и бебето си.

Стрии

Имате още едно голямо безпокойство в този момент - стриите. Тялото ви нараства неудържимо и понякога рискът от стрии е налице. Близо 90% от бременните ги получават. Разбира се, това не е правило. Обикновено това състояние е въпрос на генетично предразположение. Аз например съм имала две бременности, но стрии не са се появили, въпреки че по това време нямаше специфична поддръжка.
Но вие трябва да направите необходимото, за да не се случи това - лека ексфолиация и обилна редовна хидратация, и то най-вече с лосиони. Те се нанасят по корема, бедрата и ханша, където стриите се появяват най-често.

Блясък на лицето

Вашите нови хормони предизвикват по-голяма циркулация на кръвта и повече продукция на себум от жлезите по лицето - ето защо то „блести“.

Какво да направите? Изчакайте! Просто се наслаждавайте на бебето, което расте във вас и се усмихвайте! Това е едно уникално преживяване за жената, на което трябва да се отдадете с цялата си душа!

Д-р Мариела Хитова

Дерматоложката е един от основателите и собственик на клиника ЕвроДерма, където консултира и извършва манипулации и процедури. Телефон за записване са 0884 342 246 и 0886 191 241 или на сайта www.drhitova.com

Коментари
Последни видеа