Масажът носи релакс, подготвя за раждане

Акушерката Тони Калушкова обяснява кои са полезните контракции

06 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

И мускулите, и сухожилията през бременността са в стрес. Тялото на жената се променя бързо, килограмите се увеличават. И, за да се отпусне и релаксира, е добре да ходи на масажи. Особено в последните месеци преди раждането, когато коремът нараства, а центърът на тежестта се измества и натоварва кръста. Седалищният нерв обикновено се притиска, а това причинява болки.
За да се преодолее този дискомфорт и да се освободи от натрупания стрес, е важно жената да се движи повече и да прави специални масажи при опитен специалист. Масажът отпуска мускулите, намалява напрежението, регулира кръвното, стимулира кръвообращението и лимфата, активира дишането и помага за релаксиране на цялото тяло.

„Има жени, при които между гръбначния стълб и голямата тазова кост се получава дисбаланс, при което бебето сякаш е притиснато и не може да слезе към родовия канал. Това може да затрудни нормалното раждане“, пояснява акушерката Тони Калушкова, заместник-председател на Алианс на българските акушерки. Ето нейните съвети.

 

Тони Калушкова е акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Тя е и управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums, сертифициран инструктор е за подготовка за раждане към ЕNCА - Европейска мрежа на асоциациите за раждане, както и обучител по програмата"Най-щастливото бебе" на д-р Карп.

Аз съветвам жените да стоят изправени, да не се изгърбват. Така бебето в утробата се чувства по-добре и заема оптимална позиция за предстоящото раждане.

Полезните контракции


Нека не забравяме, че подготвителните контракции наречени Бракстън-Хикс, са нещо, от което бременната не трябва да се страхува. Те подготвят матката и масажират бебето.
Препоръчвам им да приемат Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която отпуска и релаксира мускулите на матката, а за повече спокойствие и тонус тя може да се комбинира и със сол №5 калиев фосфат. На практика няма друга такава безвредна и необходима терапия, подходяща за цялата бременност каквато е тази със солите. Тя дава и на нас акушерките допълнителни възможности да помагаме на бъдещите майки.

През цялата бременност е добре да се приемат солите №1 (за еластичност на кожата и тъканите), №2 (за да не страда майката от проблеми със зъбите и костите), №5 и №7 ( за повече енергия), №8 (за хидратирана и здрава кожа, при запек и отоци).

Някои бременни пък се нуждаят от сол №3 при желязодефицитна анемия или от №9, защото имат киселини.

Съветвам бъдещите майки да започнат със солите още в първите месеци. В последствие техният прием продължава и по време на кърменето. Имам много добър опит със соли №4 и №8, които подпомагат образуването на кърмата.
Действително жената не трябва да се примирява, че бременността задължително ще й отнеме нещо от красотата или от здравето. Минералните дефицити могат да бъдат коригирани с Шуслеровата терапия, а така и майката, и бебето ще бъдат здрави.

Защо пък бъдещата майка да не направи популярното на запад пътуване преди бебето да дойде – така наречения babymoon. То е отлично средство двойката да се наслади на последните мигове спокойствие преди да се впусне в изпитанията на родителството.

С Тони Калушкова може да се свържете на тел.: 0988 918 176
E-mail: t_kalushkova@abv.bg
www.happymumsbg.com

Коментари
Последни видеа