Новата напаст зика

Заразата пълзи към Европа

Вирусът зика, който се пренася от комари и причинява тежки увреждания на бебето в утробата, ако бременната бъде ухапана, тръгна от Бразилия, разпали паника в Южна и Северна Америка, а днес държи нащрек всички. Досега е плъзнал из 22 страни, предимно в Латинска Америка.

Изненада света

Зика ни изненада. Това е страшна диагноза за всяка бременна. Няма ваксина, а без тест за бърза диагностика Световната Здравна Организация е безсилна да даде съвет на бременните как да се предпазят“, каза Маргарет Чан – генерален директор на СЗО при откриване на Световната асамблея на здравето на 23 май.

За Европа рискът от епидемично разпространение се определя като „нисък до умерен“. По-висок е за страни, в които има тигрови комари. Черноморското крайбрежие е сред най-застрашените райони, предупреди в комюнике СЗО.

Болестта се пренася при ухапване от особен тип комари, който живее у нас. Те са разпространени в няколко района – Бургас, Благоевград, Монтана и Враца.

Потенциален риск има

Засега комарите у нас не носят заразата. Потенциален риск обаче има и той не бива да се подценява“, обяснява проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалисти от центъра направиха препоръки към всички, които пътуват в страни, където зараза се разпространява. Те са публикувани на сайта на центъра www.ncipd.org.


„Не е фатално, ако мъж или небременна жена бъде ухапан/а от заразен комар. В редки случаи той или тя може да получи пареза на периферната нервна система. За бременните обаче опасността е реална. Вече се доказа, че заразата се предава от майката на бебето в утробата и причинява умствено изоставане", казва проф. Кантарджиев.

Снимка: Юлия Димитрова

Опасно е, ако човек, ухапан от заразен комар в Латинска Америка, се върне в България в район, където има тигрови комари. Тогава чрез кръвта си той би могъл да зарази нашите комари. И те ще започнат да пренасят зараза и у нас. С тези думи проф. Кантарджиев обясни пътя на предаване и разпространение на вируса и потенциалния риск от епидемия за България.

CV на вируса

За първи път вирусът зика е изолиран при маймуни в Уганда през 1947 г., а при хора е регистриран за пръв път в Уганда и Танзания през 1952 г.

До 2015 г. вирусът е бил непознат за американския регион.

Снимка: flickr.com

Миналата година обаче се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Същият вид комари пренася и други смъртоносни тропически заболявания, като денга, чиконгуня и жълта треска.

Как се пренася

Два вида тигрови комари от сем. Aedes aegypti и Aedes albopictus, са опасни, ако са заразени и ухапят бременната.

Заразата се пренася от човек на човек по два начина: бременната може да „прехвърли“ вируса на бебето в утробата – той минава през плацентата.

Вирусът се предава и по полов път – при сексуален контакт с човек, който е ухапан.


Защо е опасен за бременната

Учените доказаха, че зика причинява тежки увреждания на бебето – то се ражда с недоразвит мозък. При микроенцефалията диаметърът на черепа на детето е по-малък. Това води до забавено умствено развитие и е причина за преждевременна смърт.

Защита

Как да се пазят бременните:

- да носят светли дрехи с дълги ръкави и крачоли;

- да използват най-надеждните биологичноактивни репеленти, да мажат кожата и да пръскат дрехите си с тях;

- на вратите и прозорците да се сложат мрежи;

- да се използват различни устройства, които отблъскват кръвосмучещите.

Съвети към бременните

- Да не пътуват в зоните на зараза;

- Ако, след като са били в зона със зараза, усетят признаци на неразположение, да се консултират възможно най-бързо със специалист.


Симптоми

Характерните симптоми са лека треска, обрив на кожата, конюнктивит, болка в мускули и стави, отпадналост. Те продължават обикновено между 2 и 7 дни и преминават.

Има ли ваксина

За момента все още не, но е в ход изпитание на първата ваксина. Тя се разработва от фармацевтична фирма Sanofi.

Засега болестта няма лечение, няма и ваксина.

Бърз тест

В момента се разработва бърз и евтин тест, който доказва носителство на вируса. Два екипа работят по създаването му – американски и канадски. Тестът ще открива вируса в кръвта и слюнката на заразените и ще бъде готов до един -два месеца, пише сп. Cell.

Веселина Мончева

 

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.