Повече време вкъщи с контракции, първа част

Защо да го правим и как да го постигнем

16 Септември 2019 г.
Повече време вкъщи с контракции, първа част

Илюстрация: Guliver / iStock

В два поредни дни ще ви запознаем с личния опит и съвети на една сертифицирана дула по въпроса кога да тръгнем към болницата, когато раждането вече е започнало.

Много жени в курсовете за подготовка за раждане и такива, които ме наемат като дула, често питат за съвети как да си останат вкъщи колкото се може по дълго по време на първата фаза на раждането. Всъщност, една от основните причини, за да наемат дула или да отидат на такъв курс, е да направят така, че да си останат по-дълго у дома по време на контрациите и да пристигнат в болницата за активните фази на раждането – транзиция и напъване.

Защо да останем по-дълго вкъщи?
Преди да стигнем до същността – как, нека да обсъдим защо оставането вкъщи е опция, която много жени желаят.

Насърчаване на окситоцина
Една от причините повечето жени да прекарват първата родилна фаза вкъщи е, за да запазят контракциите си възможно най-безпроблемни. Ако говорим от гледна точка на хормоните, колкото по-напред в родилния процес е жената, толкото по-трудно е да се прекъсне притокът на окситоцин (който причинява контракциите), а така – и самият модел на раждане.

Според хормоналния план на раждането, ако жената се отправи към болницата в ранна или понякога дори в активна фаза, нещата може и да претърпят провал. Контрациите ѝ ще спрат.

Ако жената е с дълги, тежки контракции, близки една до друга, преди да отиде в болницата, има голям шанс напускането на дома, качването в колата и появяването в болницата да не повлияе на родилния процес и да не прекъсне отделянето на окситоцин.

По-малко питоцин
Съдейки от моя опит, при жените, които прекарват по-дълго време вкъщи по време на контракциите и „идват в болницата, само за да избутат бебето“, има МНОГО по-малка вероятност да се появи нужда от питоцин, за да се увеличат или подсилят контракциите. Честно казано, контракциите на жените, които свършват по-голямата работа вкъщи, са силни и невъзможни за спиране.

Раждане без медикаменти
Същото е и с лекарствата и епидуралната упойка – жените, останали вкъщи по-дълго, не се нуждаят от такива, за да преминат през останалата част от раждането. Обикновено дори няма време за епидурална упойка, защото нещата се придвижват бързо, щом пристигнат в болницата.

Справяне с болката
Много жени предпочитат да останат по-дълго вкъщи, защото сред комфорта на дома е по-лесно да се справят с болката.

Планирано вагинално раждане след секцио
Друга причина да се остане по-дълго вкъщи е планиране на вагинално раждане след цезарово сечение. Това може и да изглежда като странен съвет. Акушерките в местната болница дори казват на пациентите си, че „най-доброто за успешно вагинално раждане след секцио е да се появят в 39 седмица, готови да напъват.“

Такива пациенти са следени много по-отблизо и заради това има и повече възможности за интервенции, което, за съжаление, увеличава възможността за други усложнения (това се нарича „каскада от интервенции“). Например, много лекари изискват постоянен мониторинг на фетуса по време на вагинално раждане след цезарово. Звучи разумно, нали?

Ами... с постоянното наблюдение идва и спукването на водите и контракциите на легло. С тези две интервенции рискът от инфекции се увеличава, както и нуждата от епидурална упойка (защото прагът на жената за справяне с болката е станал по-нисък заради ограничаване на движенията ѝ).

Малко уточнение
Дами, няма проблем да отидете до болницата. Ако имате нужда, трябва да отидете. Ако нещо не е, както трябва, тръгвайте. Няма нищо лошо в това да ползвате лекарския екип и хората, които се грижат за вас. Ако имате нужда от медицински съвет, обадете се на лекаря си или на медицинска сестра.

Ако оставате по-дълго вкъщи, защото ви е страх от болницата или от екипа, значи оставате вкъщи по грешните причини. Правилният път е да вземате решения, базирани на любов – към себе си и към бебето, а не на страх.

Ако не се чувствате сигурно, удобно или нямате доверие на болницата или лекаря си, изберете други! Никога не е късно. (Моята дула по време на третото си раждане сменила гинеколога си, докато е била с контракции!)

Изберете добър курс за подготовка за раждане
Основата за оставане по-дълго вкъщи е качествено образование за раждането. Ако една майка с контракции, не е наясно с тялото си, с начини за справяне с болката, с процеса на раждане и т.н., как би могла да направлява сама първата фаза на раждането вкъщи?

След един хубав подготвителен курс може да имате добро разбиране за целия родилен процес – как да се справите и какви са опциите ви по време на раждане.

Наемане на дула
Друго важно за успешния престой вкъщи, преди да се тръгне към болницата, е наемането на дула. Дулата е била свидетел на много раждания и е безценен съюзник с преценката кога да се отправите към болницата.

Ако в качеството си на дула имам клиентка, която не е сигурна дали е време за болницата, или не, мога просто да отида до тях и да проверя. Обикновено за по-малко от 5 минути ще знам дали трябва да се тръгва. Дулата е изключително полезна в такава ситуация.

Бъдете готови
Трябва да сте готови на 100%. Когато текат контракциите вкъщи, не трябва да приготвяте чантата за болницата – тя вече трябва да е готова. Зарядни за телефони, портмонета, възглавници, кърпа, на която да се седне, и т.н. - всичко трябва да е в колата, докато майката е с контракции вкъщи. Ако трябва да се тръгва за болницата, всички трябва да са готови да се качат в колата и да стигнат за няколко минути.

Утре ще ви разкажем за проследяването на контракциите и всичко, което се случва с жената в този момент. Следва продължение...

Линдзи Мороу

Заедно

Когато мъжът иска да присъства на раждането

Здраве

Лекарствата по време на раждане и засукването в първия час

Образование

Подготовка за раждане

Още от Здраве

Горските плодове са богати и на желязо.

Снимк: Shutterstock

Храните, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Витамините са важни както за майката, така и за бебето, по време на бремевнността.

Снимка: Shutterstock

Най-важните витамини за бебето през бременността

Жена, която мечтае. Снимка: Getty

6 начина да се успокоите, които само увеличават стреса

Ниската кръвна захар при кърмачетата е често срещано заболяване, което в повечето случаи не трябва да ви притеснява.

Снимка: Shutterstock

Ниска кръвна захар при кърмачета

Снимка: Shutterstock

Пирамидата на детското развитие

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Децата екстроверти са отворени за света.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Да поговорим

Какво е сигурна привързаност: 3 важни признака

Защо това е най-доброто нещо, което можете да дадете на едно дете

Жена обвинява партньора си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Възможно ли е след изневяра пак да сте заедно

Как да преодолеете болката и да потърсите общ път

17-годишната Шайло. Снимка: Getty

Заедно

Дъщерята на Брад Пит и Анджелина Джоли демонстрира танцови умения

17-годишната Шайло впечатли феновете с динамичните си движения

Хейли Бийбър. Снимка: Instagram

 

Заедно

Бременната Хейли Бийбър с първа фотосесия

Показа как изглежда в шестия месец

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Рисунката на детето издава много неща, които не се виждат с просто око.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво издава рисунката на детето

Разберете повече за емоциите на малчугана чрез този интересен и занимателен за него тест