Работата на смени намалява шанса на жената да стане майка

Ако вдига тежко, яйчниковият ѝ резерв е значително по-малък

Снимка: Guliver / iStock

Жени, които работят на смени и през нощта, или се налага да вдигат и пренасят тежки предмети, имат по-малък запас от яйцеклетки, годни да бъдат оплодени. И това може да е причина за безплодие, установиха учени.
Предишни проучвания също са изследвали връзка на условията на работа и плодовитостта на жената, но за първи път сега се доказва как това се случва в чисто физически аспект.
Американски учени от Клиниката по репродуктивна медицина в Масачузетс събират и анализират данни от 400 жени на възраст около 35 г.

И установяват пряка зависимост между яйчниковия резерв, нивото на хормони и количеството на зрелите яйцеклетки, способни да бъдат оплодени и да дадат начало на ембрион, и условията, при които работи жената – физическото натоварване както и часовете, които прекарва на работното си място.

40 % от жените, включени в проучването, се налагало редовно да вдигат и местят тежки предмети, а 91 % работили обичайните 8 часа на ден.
Оказало се, че при тези жени, които полагат тежък физически труд, яйчниковият резерв е по-малък.

При тях броят на зрели яйцеклетки, годни за оплождане, бил по-малък. А най-малък се оказал при тези, които работели на смени и през нощта.
Най-лоши били показателите на жени над 37 години и на които се налагало да работят и през нощта.
Наскоро гръцки учени направиха пробив и успяха да спрат биологичния часовник на жената, като я „извадиха“ от менопауза.
След определени медицински манипулации, жените, влезли в климакса, започнаха да овулират и възстановиха месечния си цикъл. И то 5 години, след като той напълно е приключил.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа