Сутрешното гадене всъщност е добър знак

Ново проучване сочи, че то свидетелства за нормална бременност

16 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Едно от последните проучвания по темата сочи, че гаденето и повръщането по време на бременност се свързва с по-нисък риск от спонтанен аборт.

Сутрешното гадене, което изобщо не е запазено само за сутрешните часове, а се случва по всяко време на денонощието, засяга 90% от всички бременни жени през първите три месеца. Може да варира от поносимо неразположение до абсолютна невъзможност да се напусне тоалетната – във всички случаи е крайно неприятно и демотивиращо.

Затова резултатите от новото проучване изглеждат някак ободряващо.

В изследването се включили 797 бременни, които са имали една или две неуспешни бременности преди. Учените открили, че тези от тях, които имали сутрешното гадене като симптом в началото на бременността, имали по-голям шанс да не пометнат. Жените били помолени да записват в дневник симптомите си и така станало ясно, че тези, на които им се гадело, били между 50 и 75% по-малко предразположени към спонтанен аборт.

Разбира се, важно е да се запомни, че всяка бременност е различна и това, че вие не повръщате, изобщо не означава, че ще имате проблем.

Елисавета Цалова

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.