Витамини срещу спонтанен аборт?

Помагат ли мултивитамините да се задържи бременността

Снимка: Guliver / iStock

Спонтанният аборт е често срещано явление и макар учените да са сигурни за някои от факторите, които го причиняват, за други се спори и все още се правят проучвания. Един от предполагаемите такива е лошата диета, бедна на витамини, което увеличава риска от спонтанен аборт в ранните етапи на бременността.

Наскоро учените в мрежата на Cochrane проведоха изследване дали допълнителните витамини преди и по време на бременността имат положителен ефект за майката, при раждането и след това за новороденото. От изключителна важност е да се установи това, защото витамините и различните хранителни добавки са широко препоръчвани на бременни и на жени, които искат да заченат. До този момент няма ясни и конкретни доказателства дали те реално допринасят по някакъв начин в контекста на превенцията на ранните спонтанни аборти.

Обработени са данни от 40 проучвания, включващи 276 820 жени и 278 413 бременностти. Учените не успели да открият никакви доказателства, че витамините намаляват честотата на абортите. Това, което обаче установили, е, че рискът от мъртво раждане намалява при жени, които приемат мултивитамини в комбинация с желязо и фолиева киселина, в сравнение с жени, които са приемали само последните две.

В крайна сметка, обобщават изследователите, приемането на витамини преди и в ранната бременност може и да е от полза; но въпреки това все още не може да се изведе конкретно доказателство дали приемът им може да предотврати спонтанен аборт.

Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа