Забременяване скоро след раждане

Може ли, кога и какъв е препоръчителният интервал между бременностите, според науката

Снимка: Guliver / iStock

Много митове витаят около послеродовата фертилност и сте чували доста от тях – например този, че не можеш да забременееш, докато кърмиш, или че няма как да ти се случи, докато тялото ти не е готово за това. И по двата варианта може доста да се спори, но основни научни тези по темата откриваме в Medical News Today.

Може да забременеете и без да дочакате менструация

Без овулация бременността е невъзможна, а овулация настъпва, когато узрялата яйцеклетка, готова за оплождане, излезе от яйчника. Ако не се осъществи оплождане, отхвърлената яйцеклетка и слизестата мембрана на матката излиза от тялото заедно с менструалната кръв.

Резултатите от голямо изследване по темата, публикувано в сп. Obstetrics&Gynecology, показват, че първата овулация след раждането настъпва между 45 и 94 дни по-късно, или от 6-ата до 13-ата седмица, след като бебето се роди.

При тези майки, които не кърмят, овулацията настъпва по-рано, отколкото при кърмещите. А при повечето жени овулацията не настъпва преди шестата седмица след раждането, но, все пак, при някои се случва и по-рано.

Има дори случаи, при които първият цикъл на овулация се появява още преди появата на първата следродилна менструация, а това означава, че е възможно да забременеете, без да дочакате да ви дойде месечното неразположение.

И като се има предвид, че бременността е свързана с мощни хормонални промени и на организма му е нужно време, за да се адаптира към тях и да продължи да функционира както преди, нередовната първа следродилна менструация всъщност е нещо нормално.

Кърменето не гарантира защита

При жените, които кърмят през първите шест месеца след раждането, вероятността в този период да настъпи овулация е по-ниска, отколкото от майките, които са отбили бебетата си. Наистина, лактацията потиска процеса на овулация, но не напълно, затова не бива да разчитате на надеждна защита по време на кърмене.

Някои майки наистина използват периода на отсъствие на месечен цикъл по време на кърмене като контрацепция, но данните за неговата ефективност са много противоречиви – при някои сработват, при други – не.

Шансовете за защита са по-големи, когато:

– Детето е по-малко от шест месеца. С въвеждането на допълнителни храни след 6-месечна възраст процесът на лактация намалява и се увеличава вероятността майката да получи овулация, затова след период е по-добре да се помисли за други методи за контрацепция;

– Бебето се храни само с кърма. Ако го дохранвате с изкуствени смеси, интервалите между кърменията се увеличават и тогава отново се увеличава вероятността овулацията да се завърне;

– Майката няма менструация – когато месечният цикъл се завърне, това говори, че организмът е готов за овулация.

Препоръчителен интервал между бременностите

Когато интервалът между бременностите е малък, се увеличава рискът от усложнения и за майката, и за детето. Възстановяването след бременността и раждането отнема време, особено, ако не е преминало гладко.

Специалисти от Световната здравна организация препоръчват да се изчака около две години след раждането и тогава да започнат опити за нова бременност. А ако предишната бременност и раждане са били тежки, е добре да се изчака и по-дълго.

 

Коментари
Последни видеа