Разликата между стреса и бърнаута

Ето как да ги разграничите и реагирате най-правилно

09 август 2023 г.
Разликата между стреса и бърнаута

Стресът е все по-чест в ежедневието. Снимка: Shutterstock

Въпрос, който получавам всяка седмица, когато провеждам корпоративни семинари и семинари, е: „Стресиран ли съм или страдам от бъраут?“. Не е изненада, че много от нас често се чувстват претоварени и изтощени. Навсякъде виждаме случаи на прегаряне, включително сред знаменитости, корпоративни ръководители, медицински специалисти, учители и много други. Сигурен съм, че не е нужно да търсите дълго време, за да намерите ваш познат, който страда от бурнаут. Вероятността самите вие да имате този проблем също не е никак малка, пише Мела Каларко, автор на Beating Burnout, Finding Balance.

Как можете да разграничите стреса от прегарянето?

Дали това са двете страни на една и съща монета или са различни преживявания с различно значение? Разбирането на разликите между стреса и бърнаута е от решаващо значение за цялостното ви благосъстояние, както и за подбора на правилните действия, които да предприемете.

Стресът е нормална част от живота, която всеки един от нас изпитва в един или друг момент. Това е естествената реакция на тялото ви към външен натиск. Стресът може да възникне от различни източници, като срокове за изпълнение на задачи, финансови проблеми, междуличностни проблеми и здравословни такива. Въпреки че стресът е неприятен, той може да служи и като мотиватор, тласкайки ви да постигнете целите, които сте си поставили. Стресът обаче е предназначен да бъде само краткотраен стимул, а не нещо, което изпитваме постоянно. Стресът е част от нашето ежедневие и ние се нуждаем от механизми, за да го управляваме, така че той да не прогресира до хроничен стрес и потенциално до бърнаут.

От друга страна, прегарянето е състояние на хронично физическо, емоционално и психическо изтощение. Обикновено се причинява от продължително излагане на прекомерен стрес или представлява чувство на претоварване и липса на подкрепа. Бърнаутът обикновено се свързва със ситуации на работното място, особено при позиции с високи нива на отговорност и дълги часове работа. Може да възникне и в други области на живота, като грижи за хора с някакви затруднения или при лични отношения. За разлика от стреса, прегарянето не изчезва дори след ваканция или прекарано време далеч от предизвикващите го фактори.

Една ключова разлика между стреса и прегарянето е в тяхната интензивност и продължителност. Стресът често се характеризира с временно усещане за напрежение, придружено от симптоми като раздразнителност, затруднено концентриране и нарушения на съня. Може да се управлява чрез възприемане на здравословни практики за самогрижа като упражнения, здравословно хранене, техники за релаксация и търсене на социална подкрепа. Когато сте стресирани и правите нещо, за да го управлявате, можете да възстановите енергията си с отделяне на време почивка и подновяване.

За разлика от това, прегарянето се характеризира с постоянно чувство на емоционално и физическо изтощение и няма значение колко си почивате - вие все още се чувствате изтощени и ще имате проблеми с изпълнението на дори най-прости задачи

Важно е да се отбележи, че хроничният стрес, оставен без надзор и предприемане на мерки, в крайна сметка може да доведе до бърнаут

Продължителното излагане на стресови фактори без достатъчно възстановяване или подкрепа може да ни тласне отвъд нашите граници, което води до изчерпване на физически, емоционални и умствени ресурси. Разпознаването на предупредителните знаци и предприемането на проактивни стъпки за справяне със стреса е от решаващо значение за предотвратяване на прегарянето.

Човек обаче не може да промени това, което не забелязва. Затова първата стъпка към борбата с прегарянето е под формата на даване на приоритет на самосъзнанието. Обръщането на внимание на вашите мисли, емоции и физическо благополучие може да предостави ценни улики за това как се чувствате. Ако забележите постоянно чувство на изтощение, апатия и намалена производителност за продължителен период от време, това може да означава прегаряне.

Стресът и прегарянето са две различни преживявания с различни последици. Ако подозирате, че стресът ви води до прегаряне, ето три прости стъпки, които можете да приемете:

Задайте ясни граници

Установяването на ясни граници между работата и личния живот е от съществено значение за предотвратяване на бърнаут. Определете конкретни работни часове и се придържайте към тях възможно най-добре. Избягвайте да проверявате служебните имейли или да се занимавате със задачи, свързани с работата, извън тези определени часове. Освен това, от ключово значение е да се научите се да казвате „не“, когато се чувствате претоварени или когато допълнителните отговорности биха компрометирали вашето благополучие. Поставянето на ясни граници ви позволява да поддържате здравословен баланс между професионалния и личния живот и да предотвратите прекомерното натрупване на стрес. Правенето на почивки през целия ден, дори и те да са кратки, също може да бъде полезно за справяне със стреса и възстановяване на енергията ви.

Грижете се за себе си всеки ден

Независимо дали се чувствате стресирани или страдате от прегаряне, ангажирането с редовни дейности за самогрижа е жизненоважно за вашето здраве и благополучие. Отделете време за дейности, които ви помагат да се отпуснете и да презаредите, като например физически упражнения, сън, хобита, медитация, прекарване на време с любими хора. Дайте приоритет на грижата за себе си като съществена част от вашата рутина, вместо да гледате на нея като на лукс или нещо, което трябва да правите само когато имате свободно време. Не забравяйте, че самогрижата не е егоистична, а е необходима за поддържане на вашето психическо, емоционално и физическо благополучие.

Потърсете подкрепа и общувайте открито

Не се колебайте да потърсите подкрепа и да споделите открито чувствата си с доверени приятели, членове на семейството или колеги. Споделянето на вашите притеснения и разочарования, както предизвикателствата, пред които сте изправени, може да осигури емоционално облекчение и перспектива. Потърсете насоки от ментори или професионалисти, които могат да предложат съвет и подкрепа при справяне със стресови ситуации. Не забравяйте, че не е нужно да се справяте с прегарянето сами и че да търсите помощ не е признак на слабост.

Важно е да запомните, че управлението на стреса и предотвратяването на прегарянето е непрекъснат процес, който изисква самосъзнание и последователни усилия. Редовно преоценявайте работното си натоварване, ангажиментите и приоритетите си, за да сте сигурни, че са в съответствие с вашето благосъстояние. Слушайте тялото и ума си и бъдете проактивни при извършване на корекции, когато е необходимо.

Като прилагате тези прости съвети и се съобразявате със собствените си нужди, можете значително да намалите риска от прогресиране на ежедневния стрес в бърнаут и да поддържате по-здравословен и по-пълноценен живот.

Мениджър Нюз

Още от Здраве

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Имам начин да разпознаете овулацията.

Снимка: Shutterstock

5 знака, че сте в овулация

Самолет в небето. Снимка: Shutterstock

Самолетът – комфортен превоз за бременната

Бременна. Снимка: Shuttrerstock

Суха кожа, стрии, целулит: грижите през бременността

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Изборът на спорт за малчуганите е важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какъв спорт да изберете за 6-годишните

Кой е най-подходящ за тази възраст и кои са плюсовете и минусите

Щастливи родители. Снимка: Shutterstock
 

Да поговорим

3 черти на добрите мама и татко

Най-силната проява на любов е, когато присъстват в живота на детето

Имам начин да разпознаете овулацията.

Снимка: Shutterstock

Здраве

5 знака, че сте в овулация

Ако планирате бебе, това може би ще ви бъде от полза

Самолет в небето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Самолетът – комфортен превоз за бременната

Пътуването е бързо, позата – относително удобна и жената може да се разхожда

Риана, A$AP Rocky, RZA и Райът. Снимка: Instagram

Заедно

Риана: Момчетата внасят смисъл в живота ми

Певицата разказа в снимки за ежедневието на 2-годишния RZA и 11-месечния Райът

Бременна. Снимка: Shuttrerstock

Здраве

Суха кожа, стрии, целулит: грижите през бременността

Хормонът естроген помага на раждането, но вреди на кожата