Сезонно афективно разстройство при децата

Какво представлява и как да се справите, ако детето ви изпадне в това състояние

12 Март 2024 г.
Сезонно афективно разстройство при децата

Смяната на сезоните влияе на някои деца.

Снимка: Shutterstock

Често децата се вълнуват от смяната на сезоните през годината. Те се радват на цветните листа, свежия въздух и падащия сняг. Но някои от сякаш се борят просто да преживеят деня. Вместо да се радват на промяната, тези деца изглеждат раздразнителни, депресирани и уморени.

Това лошо настроение и липса на енергия могат да бъдат резултат от вид депресия, известна като сезонно афективно разстройство или SAD. Ако настроението на детето ви се променя всеки път, когато сезоните се сменя, особено между есента и зимата и зимата и пролетта, може да се запитате дали то не се е сблъскало точно с тази диагноза.

Четете по-надолу, за да разберете повече за сезонното афективно разстройство, неговите симптоми и диагностициране.

Това разстройство е и вид депресия.

Снимка: Shutterstock

Какво представлява сезонното афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство (SAD) е вид депресия, която по-често се проявява през есенните и зимните месеци. Специалисти обаче смятат, че съществува малък брой хора, които страдат от SAD през пролетта и лятото.

Не е изяснено какво точно причинява SAD, но според д-р Мери Фристад, клиничен детски психолог, има три основни теории за причините за появата му. Например в по-облачните дни в организма може да има твърде много мелатонин, така че децата да спят повече или да се опитват да се заредят с енергия, като ядат повече. Съществува и идеята, че циркадният ритъм на организма е десинхронизиран, както и че хората със SAD имат по-малко серотонин.

Д-р Фристад казва още, че „около 3% от децата страдат от сезонно афективно разстройство, като диапазонът варира от 1,5% до 5,5%.“

Признаци и симптоми

Когато става въпрос за разпознаване на SAD при дете, симптомите са сходни с тези на други видове депресия. Разликата е, чесъстоянието се проявява през определен сезон от годината и отшумява при смяната му. Освен това всяко дете е различно и при някои деца не е задължително да се проявят всички симптоми, които са:

  1. Раздразнителност без видима причина
  2. Необичайна тъга
  3. Загуба на интерес към любимите дейности
  4. Липса на енергия
  5. Промени в хранителните навици
  6. Умора и сънливост
  7. Чувство на безнадеждност или безполезност
  8. Мисли за смърт или самоубийство

Важно да се отбележи, че при децата раздразнителността или депресията не винаги изглеждат по същия начин, както при възрастните. Например едно дете, което е раздразнено, може да изпадне в пристъп на гняв, докато възрастният би бил просто намръщен.

Обърнете внимание на настроенията на малчугана и на това кое е нормално за него и кое не. Когато детето ви не се държи като себе си, тогава е време да се консултирате с медицинско лице.

Рискови фактори

Най-често SAD се развива в началото на 20-те години, но се среща и при по-големите деца и тийнейджъри.

Децата с фамилна обремененост от сезонно афективно разстройство или тези, които живеят там, където светлата част на деня през зимата е по-кратка или дните са по-облачни, са по-застрашени от развитието му. Географското разположение е от особено значение.

Как се диагностицира

Когато става въпрос за диагностициране на SAD, специалисти често започват с изключване на медицински проблеми, които могат да причинят същите симптоми. Например, умората или отпадналостта може да са признак на заболявания като хипотиреоидизъм, хипогликемия или мононуклеоза.

Специалистите първо ще се уверят, че нещата, които детето ви преживява, не са свързани с нещо друго в живота му, например спор с приятел или липса на интерес към училището. Ако то се чувства по-добре през уикендите, а депресивните състояния са през седмицата, тогова вероятно съществува проблем в училищната среда. Но ако настроението му е постоянно лошо, независимо от деня на седмицата и са изключени други медицински състояния, това може да е сезонно афективно разстройство. В крайна сметка повечето специалисти търсят следните неща, преди да диагностицират дете със SAD - наличие на два сезонни епизода на депресия през последните две години и много повече сезонни епизоди, отколкото несезонни епизоди през живота му.

Как се лекува

След като детето бъде диагностицирано със сезонно афективно разстройство, лекарите могат да препоръчат редица различни лечения. Първото от тях е светлинна терапия или фототерапия. Това лечение включва специална светлина, която симулира дневна. Лицето седи пред светлината в продължение на 30 минути или повече сутрин, а понякога и следобед. Понякога симптомите могат да се подобрят в рамките на няколко дни до няколко седмици, в зависимост от тежестта им.

При някои деца е нужда от когнитивно-поведенческа терапия. Този вид лечение се фокусира както върху преодоляването на негативните мисли и чувства, често свързани с депресията, така и върху промяната на поведението. Така че, ако детето ви казва, че няма какво да прави, специалистът може да оспори това убеждение и да му помогне да състави списък с неща, които може да прави през по-облачните дни.

В по-редките случаи, когато тези терапии не дават резултат, SAD се лекува с антидепресанти, за да се регулира балансът на серотонина и други невротрансмитери, които влияят на настроението на детето. Но трябва да сте наясно, че често когато децата приемат антидепресанти, може да има повишен риск от суицидни мисли и поведение. Необходимо е и редовно наблюдение от медицински специалист.

Излизайте по-често на дневна светлина с детето.

Снимка: Shutterstock

Как да помогнете на детето си да се справи по-лесно с това състояние

Ако детето ви е диагностицирано със сезонно афективно разстройство, е важно да го подкрепяте по време на лечението. Ето някои стратегии, които можете да опитате, за да облекчите симптомите му.

Създайте рутина

Наличието на постоянен график може да допринесе за стабилността в живота на детето ви. Затова се опитайте да установите редовни часове за хранене и лягане. Също така трябва да се стремите да се придържате към този режим - в рамките на разумното - дори през почивните дни. Това позволява на ума и тялото на детето ви да знаят какво да очакват и може да създаде усещане за спокойствие, тъй като знае какво ще се случи след това. Но все пак не забравяйте да разнообразявате от време на време, за да не отегчите прекалено много детето си.

Излизайте навън

Тъй като SAD се влияе в голяма степен от слънчевата светлина и нейната липса, е важно да се уверите, че детето ви излиза навън всеки ден. Дори да е само една бърза разходка с кучето или пак среща с другарчета в парка важно е децата да бъдат навън през светлата част на деня.

Създаване на здравословни навици

Когато става въпрос за справяне със сезонното афективно разстройство, е важно да помогнете на детето си да развие здравословни навици, като например да се храни пълноценно, да прави достатъчно физически  упражнения и да има пълноценен сън.

Докато детето се храни е най-добре то да стои седнало на маса и да не се разсейва с телевизори, смартфони и т.н. Експертите са на мнение, че вниманието по време на хранене трябва да е върху самия процес, тъй като така умът и тялото ще бъдат балансирани. Освен това децата трябва да се научат отрано да дъвчат правилно.

Почивката и активността също са много важни. Ако детето ви седи по цял ден в училище и не се движи по никакъв начин, тогава нощната почивка няма да е здравословна, защото му липсвало физическа активност през деня.

Опитайте трансценденталната медитация

Трансценденталната медитация е начин да се позволи на ума да се изчисти от повърхностното мислене. Тя позволява на ума и мозъка да мислят по по-съгласуван и синхронизиран начин, а в същото време тялото намира почивката, от която се нуждае

Дори деца на 5-годишна възраст могат да практикуват тази техника, докато се разхождат с отворени очи. Това е дълбоко преживяване и дава прекрасни резултати при много психологични детски състояния.

Елена Николова по материали от Verywellfamily

Да поговорим

Могат ли да помогнат домашните любимци при депресия

Здраве

13 признака, които издават депресията

Още от Здраве

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Здраве

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Вижте в кой момент е най-вероятно да получите най-точни резултати

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“