Можем ли да се наспим за 1 час и половина

Режимът на Леонардо да Винчи и Никола Тесла за полифазния сън

05 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Щеше ли феноменалният художник, скулптор, архитект, изобретател  и учен Леонардо да Винчи да сътвори всички шедьоври, които вълнуват и днешните поколения без феноменалната техника, с която е съумявал да се наспива само за един час и половина в денонощието?!

Става дума за техниката на полифазния сън, за която се твърди, че човек може да си отпочива пълноценно, без да изпитва умора, и да спечели време за работа, срещи и други дейности, за което се изисква ясен ум и бодрост.

Казват, че Да Винчи е разбивал нощния сън на периоди от по 15 минути на всеки 4 часа. Това означава, че геният е спял около 1, 5 часа в рамките на 24-часовото денонощие. В останалото време той е създавал своите творби. Леонардо е прилагал тази практика в продължение на години, твърдят негови биографи. И най-интересното е, че методът днес намира нови доказателства, проверен от съвременни учени.

Те твърдят, че събуждането на всеки четири часа води до увеличаване на работостособността, и, при положение, че хората са най-продуктивни след добър сън, кратките почивки рязко покачват времето, в което човек е най-трудоспособен.

Полифазният сън, практикуван от Леонардо да Винчи, е изпробван в различни проучвания през годините. Установено е, че следните варианти са най-ефективни:

- 30-минутен сън на всеки 6 часа или "режим димаксион“ (от англ.dynamic - динамичен, maximum - максимално и ion - дребна частица);

- Спане по 15 до 20 минути на всеки 4 часа - техниката „уберман“ (термин от философията на Ницше);

- Сън между 1 час и половина и 3 часа през нощта, а през деня – три пъти по 20 минути, наречен „дъевримен“ (на английски език theeveryman означава "обикновен човек");

- Режимът на прочутия изобретател Никола Тесла е бил по 2 часа сън през нощта, а през деня 20-минутна дрямка следобед;

- Режимът „сиеста“ („дневен сън“ на испански език) включва 5-часов нощен сън и след това спане по 1 час и половина (наведнъж) следобед.

Разбира се, всеки човек е различен и има свой биологичен ритъм на сън и бодърстване, затова и полифазният сън се явява нещо индивидуално – много е вероятно да не е подходящ за вас. Да не говорим, че въобще не е препоръчителен за деца, за които нормите са отдавна установени от различни педиатрични организации.

Но, ако все пак решите да практикувате някоя от разновидностите, ще трябва да потренирате, докато установите кой точно режим е най-подходящ за вашата натура, така че да не се уморявате, а да запазите кондицията, енергията и работоспособността си.

И най-важното: ако усетите, че този метод не е подходящ за вас, да прекратите експериментите моментално и да се придържате към здравословните норми за почивка. Защото има и друга теория, изповядвана от друг велик човек - актрисата София Лорен: "9 часа сън - 15 часа щастие!"

Марина Атанасова по материали на brightside.me

Коментари
Последни видеа