Бебето е със суха или „гъша“ кожа

Какво да (не) правим, съветва доц. Жана Казанджиева

11 август 2020 г.

Снимка: Юлия Кадийска

На места кожата на 5-6-месечното бебе не е така гладка и мекичка както останалата.
По крачетата, ръчичките или на други места по тялото се явяват по-големи или по-малки участъци със суха и грапава кожа и майката обикновено е тревожна. След баня, тя маже бебето с обичайните кремове, но петната не преминават от самосебе си. Понякога леко променят вида си, но остават грапави.

Ето обяснението на доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Кожна клиника на Александровска болница и клиника "Евродерма"  и съветите ѝ какво може да се направи.

„Това са участъци от по-суха кожа, на които се очертават отворите на космените фоликули. И на практика те се напипват и изглеждат малко по-твърди и грапави. Има определена наследствена предразположености и често това е свързано с по-изразена сухота на кожата. Както е известно тя се наследява. Това категорично не е заболяване и не трябва да тревожи майката“, разказва доц. Жана Казанджиева.

Снимка: личен архив

Това е по-скоро козметичен дефект
Не е медицински проблем.

Най-често става дума просто за суха кожа, не за атопичен дерматит, защото няма възпаление, което е характерно за това състояние.

Явява се на места, където кожата е по-предразположена към изсъхване. Те на са точно петна, а просто участъци, в които кожата е предразположена да бъде малко по-суха, а космените фоликули са малко по-големи.
При всички положения е добре бебето да се заведе на консултация с дерматолог, който да постави точна диагноза и да определи с какво да се маже.

Целта е да се подобри хидратацията на кожата и нейното омазняване. Да се омекотят тези участъци, в които кожата е суха и грапава.
Най-вероятно лекарят ще препоръча крем с урея и други омекотяващи съставки като например - алое. С други думи ще има някаква допълнителна съставка, която да накара кожата да омекне.

Така наречената „гъша“ кожа е козметичен дефект, който изисква грижи и най-вече овлажняване и омазняване. С възрастта тя се израства. Обикновено това става в пубертета, когато мастната секреция се увеличава.

Кои са най-честите грешки на родителите, които се опитват сами да се справят с кожния дефект?

Грешка е бебешката кожа да се маже с лосион, вместо крем или балсам. Още по-голяма вреда ще има от спиртните разтвори.

Обичайната бебешка козметика, купена от аптека, помага ли?

При всички положения е добре да се купува от аптека специализирана козметика, предназначена за бебета. И то от висок клас, защото има проблем. Ако няма проблем, изборът на козметика зависи от родителите.

Има ли обаче кожен проблем, бебешката козметика трябва да е от висок клас, защото тя сдържа най-подходящите противовъзпалителни съставки, които помагат за изграждането и за укрепване на кожната бариера. А те действително са и по-скъпи. Защото това са синтезирани съставки, които наподобяват естествените, които съдържа здравата кожа на бебето. И се използват високи технологии за производството им, за да се доближат до физиологичната характеристика на здравата кожа - да се доближи до Ph-то, до липидите, специализираните серамиди и до естествения ѝ овлажняващ фактор. Има, разбира се, още много изисквания.

А широко рекламираните кремове с растителни екстракти?

Наличието на растителен екстракт в крема не е гаранция и не е достатъчно. Човешката кожа няма растителни съставки. Растителният елемент, който е добавен в крема, трябва да е много точно подбран и неговите свойства да са така вградени във формулата на продукта, че да го допълват.

Веселина Мончева

Доц. Жана Казанджиева е дерматолог в Кожна клиника на Александровска болница и консултира в клиника „Евродерма“ след предварително записване на тел. 0884 342 246

Коментари
Последни видеа