Детето по-лесно се учи да ходи, ако е босо

Ортопеди обясняват предимствата

09 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Оставете бебето босо, когато е у дома. Нека ходи без обувки винаги, когато е безопасно, съветва д-р Саад Абу Амра и обяснява предимства в интервю на страниците на престижното списание Sciences et avenir.

Навън няма как да го оставим босо, но в къщи това е възможно и безопасно. Ако то не се чувства добре без обувки, обуйте му само чорапки. Идеята е, че босо то опознава по-добре тялото си.
Като са „на свобода“, краката нарастват правилно и без ограничения. Не се притискат малките стави, мускулите работят активно, а стъпалата се развиват, без риск от деформации.

В стъпалото има над 200 000 нервни окончания. Насочени към земята, те получават информация и я предават на всички органи. Според китайската медицина стъпалото има над 72 000 биологично активни точки. Всички те се "събуждат", когато ходим боси. И изпращат импулси към един или друг вътрешен орган като активизират работата му, осъществявайки най-добрия природен масаж.

Като усещат неравностите стъпалата лесно намират равновесие и са по-стабилни отколкото, когато са стегнати в обувки. И босо бебето се придвижва по-стабилно върху повърхност, която не носи риск от нараняване - мокет, паркет, балатум, дъски, теракот ...

Производителите на съвременни обувки за най-малките се съобразяват с изискванията на ортопедите и предлагат гъвкави и меки модели.
За разходката навън изберете удобен модел с възможност да отпуснете връзките или да не ги затягате прекомерно. 

"Единственият съвет обаче, който е подплатен с научни доказателства за предимства на един или друг модел е, че обувките не бива да затрудняват нарастването на стъпалото. Затова трябва редовно да ги сменяте с по-голям номер като до 3-4-годишна възраст те трябва да са с един размер по-големи,“ съветва д-р Амра в topsante.com.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.