10 спортни дисциплини за 10 психологически проблема

Вижте коя е най-подходящата за вас, за да контролирате емоциите си

11 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Спортът и психичното здраве вървят ръка за ръка и последствията от физическото благосъстояние са от съществено значение за поддържането на добро емоционално развитие на личността. Въпреки че всяка физическа активност има ползи, независимо дали е бягане, отборен спорт или йога и пилатес, всяка една от дейностите може да помогне на конкретен тип психологически проблем. Платформата на онлайн психолозите ifeel, заедно с Gympass, корпоративната уелнес платформа, разработиха проучване „Спорт и психично здраве“, в което анализират спортните дисциплини, за да видят коя е най-подходящата за подпомагане на лечението и облекчаването на ментално разстройство. На първо място, проучването препоръчва практикуването на йога, ако страдате от тревожност. Това е препоръчителна дисциплина, тъй като на умствено и физическо ниво помага да се контролира дишането, да се постигне осъзнатост на тялото и да се управляват емоциите по положителен начин, пише abc.es

Бокс и пилатес

Изследването препоръчва боксът като помощно средство при лечение на депресия. Тази практика, независимо дали е на пръстен или чувал, облекчава симптомите на депресия, тъй като осигурява голямо количество ендорфини, естествен ускорител на настроението. Освен това насърчава увереността и самочувствието. 

За да се намалят паническите атаки при предразположени пациенти, според проучването, се препоръчва да се практикува Пилатес. Той помага да се контролират импулсите в допълнение към осигуряването на способност за концентрация.

Ако не искате да страдате от безсъние, бягането също може да бъде от полза, тъй като аеробните дейности подобряват кръвообращението и сърдечната честота, отпускат тялото и улесняват по-добрата почивка.

Снимка: Shutterstock

Плуване срещу страх

Проблемите във взаимодействие с други хора са свързани с липса на комуникационни умения и проблеми със самочувствието. Поради тази причина проучването потвърждава, че в тези случаи се предписват групови спортни практики, тъй като допринасят за подобряване на социалните взаимоотношения като футбол, баскетбол или волейбол. „В тези спортове е важно да имаш другия и да общуваш с него чрез прости и ясни послания, които благоприятстват спечелването заедно“, изтъкват авторите на изследването.

Ако се страхувате от самотата, можете да намерите полза в плуването, тъй като това е спорт, който обикновено се практикува индивидуално. Може да бъде полезно за хора, които не искат да бъдат сами. „Тъй като е невъзможно да практикуваш да слушаш музика или да гледаш нещо различно от лентата, в която плуваш, това те изолира отвън, помагайки ти да съсредоточиш вниманието си в пространство, където присъстваш само ти“, обясняват експертите, провели изследването.

Продължението четете в Обекти.бг

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.