12 факта за кърменето, които e добре да знаете

Информирайте се още преди раждането

01 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Кърменето е естествен процес, но изисква умения
Тези, които смятат, че щом новоденото се закачи за гърдата, то ще знае как да суче, грешат. Във филмите винаги всичко изглежда различно от реалността.
Всъщност бебето наистина има инстинкти и постоянно търси гърдата. Но след раждането много бебета са слаби и не могат да сучат правилно, бързо се уморяват по време на хранене, заспиват и затова често губят тегло. И е много важно наблизо да има педиатър или друг опитен човек, който ще покаже на майката как правилно да храни бебето си.

Кърмата не се появява веднага
Въпреки факта, че бебето се слага на гърдата веднага след като се роди, млякото на майката се появява след 3-7 дни. Преди това се отделя коластра. Тя подготвя стомашно-чревния тракт на бебето за същинското кърмене.

Ако кърмата идва, няма как да не забележите
Най-често млякото започва да се произвежда на четвъртия ден след раждането. В този момент може да сте много жадни и когато млякото пристигне, гърдите ви може да се увеличат с един или два размера. В началото това е много шокиращо. Освен това новороденото често не може да суче толкова много, колкото гърдите произвеждат, и това създава напрежение и болка.

Кърменето може да бъде болезнено
Ако бебето не засуче правилно гърдата, процесът на хранене може да причини дискомфорт и дори нетърпима болка. През този период от помощ са специалните силиконови накрайници за гърди.

Количеството мляко не зависи от размера на бюста
Всички акушер-гинеколози казват: успехът на кърменето не зависи от размера на бюста. Млякото се произвежда спонтанно. Под въздействие на хормоните мастната тъкан в гърдите се заменя с жлезиста. Тези промени настъпват по време на бременността. Кърмата се произвежда не само между храненията, но и по време на кърмене, така че количеството не зависи от размера на млечните жлези.

Формата на гърдите може да се промени след кърмене
След раждане формата на гърдите винаги се променя. Само си представете какво се случва в тялото:

- първо, мастната тъкан се заменя с жлезиста;

- под напора на кърмата, гърдите увеличават обема си (поради което кожата се разтяга);

- след това има обратен процес - жлезистата тъкан се заменя с мастна тъкан.

При някои промените ще са по-малки - дори размерът на гърдите може да остане същият. Други може да нямат този късмет и формата на бюста ще се развали значително.

Снимка: Shutterstock
Гърдите могат да загубят форма дори без кърмене
Бързаме да ви разочароваме: дори ако изберете изкуствено хранене още от първите дни от живота на бебето, гърдите може да променят формата си. Това, че жената не кърми, не блокира хормоналните промени и промените в теглото.

Кърменето е много по-евтино
Ако все още се чудите дали да кърмите или не, даваме аргумент в полза на кърменето – по-икономично е. Ако имате достатъчно кърма, тогава вашият бюджет едва ли ще пострада. Добрите адаптирани млека са скъпи.

Когато зъбчетата поникнат, това е краят на кърменето
Много млади майки смятат, че ако на бебето му поникнат зъбки, то ще хапе и кърменето ще трябва да спре. Всъщност всичко е много индивидуално. Повечето деца, макар да имат зъби, не хапят.

Храненето по часовник няма да работи
Кърменето е хранене при поискване. Бебето изсмуква различно количество мляко всеки път, така че то се усвоява с различна скорост. Не всяка майка успява да създаде и да се придържа към някакъв график.

Понякога гърдите са залъгалка за приспиване
Така е. И това е причината кърмачетата често да не издържат на режимите на кърмене. За тях гърдите не само засищат глада. Понякога, когато лапнат гърдата, те се успокояват и заспиват. Затова много майки предлагат на бебето залъгалка.

Нужно е търпение, за да отбиете бебето
Когато дойде време да спрете да кърмите, не очаквайте бебето само да се откаже. Често се налага майките да прибягват до различни трикове: да оставят бебето за два дни при татко или баба, да го люлеят преди лягане, да го приспиват с бутилка мляко и т.н.

По материали на Parents, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа