14 изненади, които очакват бременната през първия триместър

Някои от тях са невинни, други са знак, че трябва да потърси консултация

17 ноември 2022 г.

Илюстрация: Getty

Първият триместър е периодът от зачеването до 12-ата гестационна седмица. В този период в тялото на жената настъпват много промени, които силно ѝ влияят.
Ето някои чести здравословни проблеми.

Ранен спонтанен аборт
До 12 седмица се случват най-много спонтанни аборти. Причините могат да бъдат различни: проблеми със съсирването на кръвта, хромозомна аномалия, инфекции и много други.
Според различни източници от 15 до 20% от потвърдените бременности завършват със спонтанно прекъсване, обяснява АГ-специалистът д-р Надежда Стулева.

Извънматочна бременност
Менструацията спира, тестът за бременност показва положителен резултат, но в същото време нивото на hCG бавно се повишава или има тревожни симптоми: коремна болка, зацапване.
Извънматочна бременност се установява на ултразвук, така че е много важно редовно да посещавате гинеколог и особено, ако нещо ви притеснява.

Болезненост и подуване на гърдите
Тези симптоми често са първият признак на бременност. Причината е промяната в нивата на хормоните – естроген и прогестерон.

Запек
По време на бременността често се появява запек. Това може да се дължи на промени в хормоналните нива или на менюто.
Освен това по време на бременността жените се страхуват да се напъват, за да не застрашат живота на бебето си.
В допълнение, приемът на витаминни комплекси с желязо, които често се предписват на бременните, може да повлияе на изпражненията.

Намалена работоспособност
Има поверие, че бременната оглупява. Това, разбира се, не е вярно, но работоспособността ѝ наистина може да намалее.
Заради повишаването на хормона прогестерон, настроението на бъдещата майка рязко се променя, тя е по-разсеяна, тревожна и апатична. Това като цяло се отразява на нейната работоспособност.

Снимка: Getty
Сънливост
Отново, поради повишаването на хормона прогестерон, който трябва да ви помогне за поддържане бременността, на жената постоянно ѝ се спи.
Освен това през този период обемът на циркулиращата кръв в тялото се увеличава, а това отнема допълнителна енергия. И като добавете към това лош апетит и гадене – ще си обясните защо бременна постоянно иска да си легне и да си почива.

Токсикоза
Токсикозата е много широко понятие и може да се прояви по различни начини. За някои жени това е просто леко гадене, за други е безкрайно повръщане и дехидратация.
Във всеки случай неразположението води до загуба на апетит и тегло.

Често уриниране
Плодът все още е много малък и не оказва натиск върху пикочния мехур, така че защо толкова често жената тича към тоалетната? Дължи се на хормона прогестерон, както и на повишения обем кръв в кръвообращението и допълнителното натоварване на бъбреците.

Промяна на вкусовите предпочитания
Хормоналните промени в тялото могат да причинят метален вкус в устата и оттук всичко, което жената хапне, да ѝ е противно. Освен това може да се появи предпочитание към солено или сладко и дори към неща, които въобще не стават за ядене. Това може да се дължи на липсата на някои витамини и минерали.

Снимка: Getty

Силно обоняние
Промяната в обонянието също може да повлияе на промените във вкуса. Често жените, които очакват бебе, започват да реагират остро на миризми. Или храната им се струва застояла, или им се гади от миризмата на рибата, или парфюмът на колегата ги дразни.
Привържениците на неврорефлексната теория свързват токсикозата и острото обоняние с промени във функционирането на мозъка.

Повишено слюноотделяне
Това е още една от изненадите на токсикозата, но не се проявява пре всяка жена. Този проблем също е свързан с промяна в хормоналния фон на бременната.

Наддаване на килограми
Според таблиците през първия триместър жената трябва да наддаде 1-2 килограма. Матката и плодът са все още твърде малки.
Ако бременната наддава бързо, това може да се дължи на промяна в режима на хранене, на заседналия начин на живот, задържане на течности и други проблеми.

Отслабване
В началото на бременността много жени не само не наддават, а дори губят килограми.

Ринит
„Защо хремата постоянно ме притеснява през първия триместър?“ често питат бременните. Това може да се дължи на факта, че имунната система на жената през този период е по-уязвима към вирусите. Възможно е и подуване на лигавицата поради промени в хормоналния фон и кръвообращението.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.