4 начина да преживеете контракциите

Има няколко доказани метода за облекчаване на болката

23 юни 2022 г.

Снимка:Getty

Чувствителността към болката е индивидуална и зависи както от физиологията така и от психологическото състояние.
Има теория, че истинското усещане за болка е само 10% от физиологията, а останалите 90% са резултат от нашето възприемане на болката, обяснява акушер гинеколотът д-р Варвара Теплешева.

Факт е, че една жена по време на раждане, може да диша неправилно и по този начин да увеличи болката. И това не са просто празни думи. Всичко зависи от настроението, с което е дошла в болницата – има ли страхове, проблеми с партньора, притеснения, харесва ли избраното родилно заведение, каква е ситуацията в момента и много други.
Ето защо всичко започва от главата. Правилното психическо отношение е важно. Необходимо е да си поставите за цел да помогнете на бебето да дойде на бял свят, с пълното съзнание, че успешното раждане е само ваша задача.
С това отношение, половината битка е спечелена.
Втората половина е да изберете начин, контракциите да преминат по-леко.

Свободно поведение при раждане
Днес в много родилни домове е разрешена всякаква физическа активност - ходене, разходки ...
Вие сами ще можете да изберете позиция, в която ви е по-лесно да издържите болката по време на контракции. Някои предпочитат да застанат обратно, на лакти и колене, други хващат перваза на прозореца и правят кръгови движения с таза.
Самата природа ще ви помогне да облекчите болката и да ускорите раждането.
Освен това можете да опитате вертикално раждане – най-физиологичната и естествена позиция, която подхожда на мнозина.

Снимка:Getty

Във вода
С правилния подход топлата вана може да замени епидуралната анестезия. Топлата вода значително облекчава болката. Освен това отпуска тялото и помага за по-доброто отваряне на шийката на матката. А това от своя страна намалява продължителността на раждането.
Не всички родилни домове обаче имат вани.

Хипноза, техники за дълбока релаксация
За да използва техниката за раждане под хипноза, бъдещата майка ще трябва да посещава специални класове. За ефективна релаксация страховете първо се отработват. Защото именно страховете (съзнателни и подсъзнателни) са причината за рефлекторното мускулно напрежение, което на моменти засилва усещанията по време на раждане.
След като се справите със страховете, можете да преминете към хипноза. В състояние на транс може изобщо да не усетите болка и да спите дори при голямо разкритие.
По този начин са раждали много известни личности - Кейт Мидълтън (тя ражда всичките 3 пъти по този начин), Джесика Алба, Тифани Амбър-Тисен и много други.

Снимка:Getty

Масаж
Много облекчава болката масаж на лумбалната област по време на контракции. Има различни техники, използвани от професионални акушерки ( дули).
Ребозо масажът работи чудесно с дълъг еластичен шал, който обгръща цялата долна част на гърба. 
Тази техника се използва не само за облекчаване на болката, но и за отпускане. Между контракциите ребозо масажът помага да се отпуснете още по-дълбоко. Препоръчвам и овладяване на техники за самомасаж. 
Няма как болката напълно да се заличи. Но можете да настроите тялото си по различен начин, за да я приживеете.

Всяка жена изпитва болка при раждане по различен начин. Трудно е да се каже как ще премине раждането. Често  сравняват болката при контракции с  менструалния - но не, различно е. Ако чувствате, че сте изтощени от многочасови контракции и силите ви са на изчерпване, поискайте от лекаря да облекчи болката.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа