5 факта за главоболието, които не знаете

Въпреки, че това е най-често срещаната болка

05 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ей, млъкни, заболя ме главата от теб! В този често срещан израз на пръв поглед няма особена логика, но наистина е възможно напрежението от даден разговор да предизвика главоболие. Всъщност то, главоболието, е най-разпространения здравословен проблем.

Има обаче няколко удивителни неща, които не знаем за него:

Тази болка има много разновидности - някои изследователи различават над 15 вида главоболие. И може да се появи по най-различни причини: грип, синузит, стрес, напрежение, смяна на климата, лоша стойка... Основните видове са три: тензионна – когато имаме чувството, че главата ни е притисната и може да пулсира, мигренозна, обикновено зад очите, и клъстерна, която е остра и възниква от едната страна на главата и лицето. Най-често срещана е тензионната болка.

1. За главоболието може и да няма причина. Клъстерното главоболие може да се появява, а може и въобще да не се проявява в течение на дълго време. Защо след дълга пауза то отново напомня за себе си е неизвестно, както и това, че за него може да няма никаква видима причина.

2. Животът сред природата може да провокира главоболие. Редица научни изследвания свидетелстват: жени, които живеят сред природата и в села, страдат от главоболие по-често от тези, които живеят в градове.

3. Главоболието може да е свързано с времето. Американски изследователи обявиха, че природните електромагнитни вълни спомагат за поява на гъбични спори и производство на озон, които провокират появата на мигрена.

4. На главоболието може да му въздейства внушение. Проведен експеримент доказа, че около 40% от хората, страдащи от болки в главата са заявили, че състоянието им се е появило след прием на таблетка. Дори когато хапчето е съдържало само глюкоза – без никакви лекарствени съставки.

5. Главоболието е свързано с други болести. При хората, които страдат по-често от главоболие, често се наблюдава повишен риск от инсулт или сърдечно-съдово заболяване, според учени. Това засяга особено пушачи, а също и жени, които използват орални контрацептиви.

Марина Атанасова по medikforum.ru

Коментари
Последни видеа