5 начина да се спасите от стреса в работата

Преди да е станало късно

12 юни 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Склонни сме да подценяваме стреса, особено ако работата ни е интересна. В службата сме натоварени и притеснени, в къщи ни чакат куп задачи и отговорности. Сроковете и натискът всико да е изядно, допълнително натоварват психиката и опъват нервите. 
Работният стрес обаче е хронична болест, която има сериозни и дълготрайни последици. Ако не успеем да се разтоварим, да съберем сили и да релаксираме, рискът от депресия и заболявания на сърдечно-съдовата система неимоверно нараства. И въобще не си заслужава да пренебрегваме здравето си.

Ето пет стъпки към разтоварването, препоръчани от medikforum.ru. 

Почивки. Няма как да се освободите изцяло и да „изолирате“ източниците на стрес на работното място. Затова си създайте навик да почивате на час и половина-два.
Прекъсвайте работа, разходете се, слушайте музика – сложете си слушалки и затворете очи.
Не бързайте. Ако в офиса има свободно помещение, използвайте го, за да се усамотите и да направите някои упражнения за медитация и йога.

Професионална подкрепа. Много хора просто се притесняват да потърсят помощ – да се обърнат към психотерапевт. Защото това някак противоречи на балканския ни манталитет. Приема се, че всеки трябва да има сили сам да се справи с психологическите си проблеми. 
Не се притеснявайте да търсите професионална помощ и подкрепа.

Помощ от колегите. Търсете помощ и подкрепа от тези колеги, с които се разбирате и уважавете. Колкото повече приятели откриете сред колегите на работното място, толкова по-ниско ще е нивото на стрес.

Дни за разтоварване. Един или два пъти в седмицата планирайте някакви приятни занимания за вечерта. Например виждане с приятели, посещение на басейн, кино или пазаруване. Добре е това да са събития, които вие чакате с нетърпение цялата седмица.

Уволнение. Ако нито един от изброените методи за релакс не ви помогне да се справите с източника на стрес, почнете да си търсите нова работа. Защото парите не са най-важното. По-съществено е да съхраните здравето си.
Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа