5 практики за намаляване на стреса – отнемат само 20 минути

Тествани научно, те са доказали, че са много по-ефективни от обикновената почивка

31 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Че значителна част от съвременните хора страдат от стрес и неговото ниво се повишава непрекъснато не е нещо, което не знаем.

Но ето какво препоръчват експертите от Aмериканската асоциация на психолозите, независимо дали стресът е свързан с депресия, гняв, умора, главоболие, безсъние, безпокойство, паника...  За да намалим неговото ниво има няколко много ефективни практики, стига само да отделите 20 минути на ден.

Някои от тях ще ви изненадат, наистина:

Разходка в природата, за предпочитане до вода

Изследователите са установили, че 20 минути „зелената разходка“ подобрява настроението, успокоява мозъчната активност, намалява нервността и безпокойството. А разходка от 30 минути 3 пъти седмично се отразява още по-добре.

Писане на ръка

Седнете и за 20 минути опишете позитивния опит, който имате или сте научили от конкретни случки - това ще повиши позитивната ви нагласа, ще подобри здравето и ще намали нивата на стреса за месеци напред, след като се упражнявате да пишете. Добър ефект ще има, ако опишете силно драматични ситуации, в които сте попадали и как сте излезли от тях. Също така може да опишете негативните си мисли и да визуализирате как ги изхвърляте на боклука, след това наистина ги изхвърлете на боклука и така ще се освободите от негативните мисли и емоции.

Направете си списък на заниманията, които наистина обичате: каране на колело, решаване на кръстословици, четене на списания, плетене, разходка... Това описание може да се променя в зависимост от новите ви хобита подобрява настроението и се отразява добре на сърдечната дейност.

Изразявайте благодарност

20 минути – не повече са нужни и да опишете в дневника си или мислено своята благодарност и признателност към някого за нещо добро, 

което ви се е случило. Това предизвиква положителни промени в мозъка, повишава енергийните нива, оптимизма и задоволството от живота.

Направете добро – помогнете на някой в нужда

Посетете възрастен съсед, изпратете му цветя, почистете двора на приятел, който няма възможност да го стори, сгответе супа на болен колега.... Вашата печалба от доброволчеството е физическо, ментално и емоционално здраве, намалява нивата на стреса, увеличава усещането за щастие и дава смисъл.

Медитирайте или правете прогресираща релаксация на мускулите

Снимка: Guliver / iStock

Медитирайте с внимание към дишането. Когато се отпуснете, си казвайте „Всички звуци се връщат в дишането, всички мисли се връщат в дишането, всички чувства се връщат в дишането, всички разочаровения се връщат в дишането.“

Медитацията има умерен ефект върху симптомите на депресия, безпокойство, гняв или болка и подобрява психологическото усещане за комфорт.

Комбинирайте тази практика с трениране на диафрагмено дишане, като вдишвате бавно дълбоко през носа до пълно изпълване на дробовете, задържате за момент и издишате бавно през устата.
Научно е доказано, че диафрагменото дишане, съчетано с позитивно въображение, намалява стреса много повече, отколкото ако просто се отпуснете.

Ерин Лейба

Коментари
Последни видеа