5 предимства да си бременна през лятото

Възползвайте от тях се колкото е възможно

30 юли 2022 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бременността през лятото преминава някак по-леко и весело, отколкото през зимата. Принос имат дългите разходки на чист въздух и плуването – две занимания, които са особено полезни за бъдещите майки. Тези занимания укрепват нервната система, поддържат в добра форма и бодър тонус. Още повече, че и двете могат да се практикуват до момента на раждането.

1. Много разходки
Когато се разхождате, тъканите и мускулите се зареждат с кислород. А това значи, че плацентата по-добре се справя със задачите си, а бебето се развива правилно. Най-важно за дългите разходки и да обуете удобни обувки (с ток не по-висок от 2 см.) и да вземете с вас бутилка с вода.
Плуването е още по-полезно, защото разтоварва тялото и разхлажда. Освен с плуване бременните могат да се занимават и с водна аеробика. Този спорт укрепва не само мускулите, но е от полза и за кръвоносните съдове.

2. Изобилие от пресни плодове и зеленчуци
Те дават на организма богата палитра от ценни витамини, целулоза и микроелементи. Към менюто през лятото винаги може да добавите и прясна риба, източник на незаменими омега мастни киселини. Сезонът дава лека и здравословна храна.

3. Много слънце – значи и достатъчно вит. D
Бременните трябва да се пазят от преките слънчеви, но сутрин до 11 часа разходките на чист въздух са от голяма полза. Достатъчни са 10-15 минути на ден да стои под ултравиолетовата светлина, за да може организмът да попълни и навакса дефицита от „слънчевия витамин“ , който е важен за нормалното развитие на бебето в утробата.
Известно е, че недостигът на вит. D по време на бременността повишава риска от гестационен диабет, прееклампсия и бактериални вагинози. Част от нужната доза бременната получава с храната, но нищо не може да замени слънчевата светлина през лятото.

4. Разсъблечени и леки
Ходите разсъблечени, а тялото ликува. Къси панталонки, тениски, леки рокли – нищо не притеснява корема, който расте.

5. Време за отпуска и за ваканция
Използвайте лятото за да заминете заедно с партньора си на романтично пътешествие или на почивка. Всичко това е източник на позитивни емоции. Ако сте в първото тримесечие на бременността и ви мъчат позиви за повръщане, много по-лесно ще се разсеете и състоянието видимо ще се подобри с разходки сред природата.

Мона Василева, по материали на parents.com

 

Коментари
Последни видеа