6 причини бременната да пие вода с лимон

Осигурява ѝ натурален витамин С, но ползите не се ограничават с това

02 август 2022 г.

Снимка: Getty

Лимонът е един от най-здравословните плодове: той съдържа органични киселини, пектин, фитонциди, витамини (особено витамин C, D, PP и други) и минерали. Сокът от един плод покрива една четвърт от дневната нужда на човек от витамин С.
Освен това лимонът е лидер по количество фолиева киселина, която е особено ценна за женското здраве. И тъй като много жени не получават достатъчно тази състава с менюто по време на бременност, водата с лимон компенсира дефицита. Но това не са всичките му полезни свойства.

Облекчава сутрешното гадене
Според данни от последни проучвания,в ранните етапи на бременността почти 70 процента от жените страдат от сутрешно гадене. Естествената лимонада помага да се справите с това неприятно състояние, благодарение на неутрализиращи вещества, съдържащи се в лимоновия сок.
"Неутрализиращите киселини“ в храносмилателната система действат като сода бикарбонат и могат да успокоят стомаха. Киселината помага на тялото да произвежда повече слюнка, което също намалява чувството за гадене, обясняват специалисти.

Важно
Преди да опита напитката, бременната трябва да се увери, че не е алергична към лимони. Като всеки цитрусов плод, и лимонът може да предизвика алергична реакция.
Освен това, поради високото съдържание на киселини, водата с лимонов сок трябва да се консумира в ограничени количества. Киселината разяжда зъбния емайл, което може да доведе до кариес.

Снимка: Getty

Помага при запек
В последните етапи на бременността всички системи в тялото на майката работят по-бавно. Органите се изместват и бебето заема все повече и повече място в стомаха, така че може да се стигне до запек.
За решаването на този деликатен проблем има лекарства, но не всички са разрешени за бременните, а и повечето въобще не желаят да пият лекарства.
Водата с лимон е добра естествена алтернатива. Тя помага за нормализиране на храносмилателната система. Това се дължи на високото съдържание на витамин С.

Подобрява работата на храносмилателния тракт
Тъй като плодът расте, скоростта на смилане на храната може да се забави и съществува риск храносмилането да се затрудни. Киселината във водата с лимон помага за по-доброто разграждане на храната. Колкото по-добро е храносмилането, толкова повече хранителни вещества получава тялото и следователно и бебето.

Помага срещу отоците
Много бъдещи майки страдат от отоци по време на бременност. При подути крака е трудно да изберете обувки, а при ходене се появява тежест и дискомфорт. Водата с лимонов сок помага да се отървете от излишната течност. Напитката има диуретичен ефект. 
Но за да поддържа водно-солевия баланс в тялото и да предотврати дехидратацията, бременната не трябва да забравя да пие и обикновена вода.

Снимка: Getty

Поддържа водния баланс
По време на бременността съветът е жените да пият 9-10 чаши вода дневно или дори повече, ако времето е горещо или ако спортуват. По-лесно е да спазвате режима на пиене, като редувате обикновена вода с вода с лимонов сок.

Укрепва имунната система
По време на бременност имунната система на жената е подложена на стрес, рискът от настинки се увеличава. Водата с лимон укрепва имунитета, заради витамин С-то .
Освен това лимонът доставя на тялото антиоксиданти, които помагат на клетките да се възстановят, забавят процеса на стареене, оптимизират метаболитните процеси и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа