7 популярни въпроса за разходките

Когато сте с бебе или малко дете, съвети от специалист

17 февруари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Колко често трябва да се разхождате с детето си

Препоръчително е да се разхождате всеки ден с детето. Разходката е не само порция чист въздух, но и физическа активност за детето. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчва децата в предучилищна възраст да се движат енергично поне 60 минути всеки ден.
А в училищна възраст е добре да имат повече от 60 минути дневна физическа активност.
Изключително трудно е да направите това у дома. Следователно разходките са чудесен начин за предотвратяване на затлъстяване и диабет. 
Що се отнася до това, колко време е добре да са на открито, норма няма. Основното е да се е чувстват  комфортно, съветва педиатърът Екатерина Потеряева и отговаря на още често задавани въпроси.

Какви са ползите от ходенето

Движението е много важно за тялото. Децата, които водят заседнал начин на живот, са изложени на по-голям риск от нарушения в метаболизма на глюкозата. Проучване на 222 деца с наднормено тегло или затлъстяване установи, че 40 минути физическа активност намаляват теглото и инсулиновата резистентност.
Дългите разходки са доказана профилактика и контрола на късогледството.
Проучванията показват, че 29,1% от младите китайци (6-7 години), които живеят в Сингапур, страдат от късогледство. Само 3,3% връстниците им, живеещи в Сидни, са изправени пред подобен проблем. Китайските деца, живеещи в Сидни, прекарват 13,8 часа на открито седмично в сравнение с 3,1 часа за тези в Сингапур.

В какво време не си струва да се разхождате

По този въпрос трябва да се ръководите от здравия разум. Както твърде горещото, така и твърде студеното време крие рискове. 
Твърде студеното време крие риск от измръзване и хипотермия. По принцип измръзване на откритите участъци от кожата може да се получи при всяка температура под 0°C. В студа малките капки вода по тялото се втвърдяват и образуват ледени кристали, които могат да наранят нежната бебешка кожа.
Няма точни цифри при каква температура се увеличава рискът от измръзване. Тъй като зависи не само от външната температура, но и от силата на вятъра. При температура от -25°C и без вятър можете да направите кратка разходка. Но при силен вятър и температура дори -10 ° C тънката кожа на хлапето може да измръзне.

Снимка: Guliver / Getty

Организмът на детето не е в състояние бързо да регулира температурата чрез изпотяване по време на жегите и бързо прегрява. Ето защо през горещите дни си струва да се разхождате с детето сутрин или вечер, когато температурата навън не надвишава 35 ° C.
Освен това в горещ ден не е изключено кожата да изгори, което увеличава риска от рак на кожата. Дори и да използвате слънцезащитен крем, трябва да запомните, че той не спасява от топлинен удар. 
Освен измръзване, излагането на студен въздух може да доведе и до студен паникулит – удебеляване и зачервяване на кожата на мястото на излагане.

Какво ще стане, ако не излизате всеки ден

В това няма нищо опасно. 
Препоръчително е да се разхождате, когато и за вас, и за детето е комфорртно. През останалото време може да поддържате физическата му активност у дома.

Снимка: Guliver / Getty

Какво да правите, ако детето не иска да излиза 

Най-важното е да не заменяте разходката с гледане на телевизия или видео игри. Можете да намерите активно занимание вкъщи или  хитро да предложите нещо супер скучно, така че детето само да пожелае да излезе на разходка – просто защото там е по-забавно и интересно.

Възможно ли е да се заменят разходките по улицата с разходки на балкона

Да – ако бебето още е в количка. То не се нуждае от физическа активноста. Единственото, с което трябва да сте изключително внимателни, е времето, което детето прекарва в количката на балкона през зимата: да не пропуснете момента, в който замръзва.
Разходките с малки деца са много полезни. Осигуряват чист въздух и закаляване, а по-късно са начин за по-активно общуване с връстници в пясъчника, което помага за опознаване на света. С течение на времето една разходка може да отнеме от 10 минути до 2-3 часа или повече.
Бебето може да е будно или да спи. Хубаво е, да не свиква докато сте на разходка да спи. Защото може да се пристрасти и да заспива единствено при люлеене и возене с количката .. . И  огава по-трудно ще заспева, когато е лишено от това. 

Може ли отвореният прозорец да замени ежедневната разходка 

Не. Ходенето е движение и аеробни упражнения. Изключително трудно е да се организира това у дома. Затова се опитайте да ходите по-често с деца.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.