7 природни лека при ухапване от комар

Бързо успокояват сърбежа и пъпката заздравява

26 юли 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Нашествието от комари тази година накара мнозина да извадят забравени стари рецепти срещу кръвопийците. Дори с мрежи на прозорците, специални апарати с инсектициди и пръскане с какво ли не – не е възможно да се отървем без няколко пъпки. 
А за някои те са сериозен проблем, защото предизвикват алергични реакции, сърбят и оставят следи, които стоят върху кожата с месеци. 
Ето няколко природни средства, които има във всяка кухня и, които могат да са от помощ.

Лимон
Достатъчно е да нанесете една капка върху пъпката и болката от ухапването преминава. Другото предимство на цитрусите е, че техният аромат пъди кръвопийците.

Илюстрация: Guliver / iStock

Има и още една хитрост, която ще ги разгони надалеч. Разрежете лимона на половина и го набучете с цветчета карамфил. Ароматът ги отблъсква.

Сода бикарбонат
Содата успокоява ухапаното. Размийте малко количество с вода докато стане на гъста каша и нанесете върху пъпката. Тя ще успокои за няколко минути възпалението.

Оцет
Ако намажете пъпката с оцет, раздразнената кожа веднага се успокоява. Може да напоите тампон с оцет и да го наложите върху ухапаното. Няма значение дали ще използвате винен или ябълков оцет. Ефектът е същият.

Лед
Леденият компрес успокоява не само сърбежа, но болката и възпалението. Подръжте върху пъпката кубче лед и мигновено ще почувствате облекчение.

Алое вера
Сокът от това лечебно растение има много приложения – помага при простуда, възпаления, хрема.

Илюстрация: Guliver / iStock
Ако намажете ухапаното от комар, сокът изтегля отровите и помага за по-бързо заздравяване на пъпката.

Чесън
Миризмата му пъди насекомите в това число и комарите. Той обаче помага и за по-бързо успокояване и заздравяване на пъпките. Разрежете скилидката и намажете пъпката.

Паста за зъби
Ако е без оцветители и съдържа мента, пастата за зъби е чудесно средство за успокояване на пъпките и за по-бързото им заздравяване, пише medikforum.ru.

 

Коментари
Последни видеа