8 трудни седмици: какво се случва след раждането

Как тялото поема новите функции

20 юни 2022 г.

Снимка: Getty

Веднага след раждането на бебето започва т. нар. следродилен период - и това е само началото за вас и вашето бебе, и за тялото ви.
Първият етап продължава само 2 часа, а вторият и основен -  6-8 седмици.
Какви промени настъпват, разказват специалисти, акушергинеколог и ендокринолог.

Недостиг на желязо
По време на бременност консумацията на желязо се увеличава няколко пъти. Добавете тук самото раждане с кръвозагубата им, както и активното кърмене. Не е изненадващо, че ще усещате постоянна слабост и загуба на сила - в края на краищата при недостиг на желязо органите, включително мозъкът, нямат кислород.

Проблеми с гръбначния стълб и пресата
Поради нарастването на корема по време на бременността, центърът на тежестта на тялото се променя. Това може да провокира лордоза – прекомерно изкривяване на гръбначния стълб в долната част  и в резултат на това да получите болки.
Възможно е и преразтягане на коремните мускули - появява се така наречената диастаза (мускулно разминаване) на мускулите на коремната стена. Най-голямата грешка през този период е да тичате до фитнес залата, за да “напомпате” мускулите на корема и гърба.
„Един от най-добрите начини за възстановяване в следродилния период е миофасциалната гимнастика и миофасциалният масаж . Те нежно връщат тялото към нормалното. “, казва д-р Мария Вавилова.

Матката се свива
Тялото постепенно се връща към нормалните си размери – това се улеснява от производството на окситоцин по време на кърмене. В същото време младата майка може да почувства болезнени спазми в долната част на корема. Това е нормално.

Снимка: Getty

Вътрешните органи си идват на мястото
Докато бебето расте вътре в корема, то “размества“ всичко – белите дробове, стомаха, пикочния мехур, червата... Сега вътрешните органи трябва да заемат предишната си позиция, но това отнема известно време.
За да ускорите процеса, трябва да се храните правилно (по-специално, да избягвате запек) и да носите следродилен стягащ колан.

Тялото задържа излишните килограми
И това също е нормално – тялото се нуждае от време, за да се възстанови. Основното нещо е да не се измъчвате с диети, особено ако кърмите.
За възстановяване на организма и нормалната лактация е необходима балансирана, разнообразна диета. От менюто трябва да се изключат само вредните ястия: пържени, пушени, прекалено пикантни и солени, както и сладкишите.

Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа