9 важни въпроса за устната хигиена

За бременни, деца и възрастни - важно е да знаете отговорите

30 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Поддържането на зъбите е много по-лесно от лечението им по-късно. Как обаче да го направим компетентно?

Отговори на някои от най-популярните въпроси за оралното здраве дава експертът в стоматологията и президент на Международната асоциация Dental (IDA) Инна Вирабова.

Каква паста за зъби да избираме?

Ако имате повишена чувствителност на зъбите, трябва да обърнете внимание на пастата, която включва флуорид, калций, стронций. Тези компоненти укрепват емайла и намаляват неговата чувствителност.

В случай на проблеми с венците можете да започнете да използвате паста на основата на билки и антисептични вещества, разбира се, само в допълнение с посещение при зъболекар, тъй като този проблем може да се реши само с помощта на специалист.

Вече има такива разработки, че всеки член на семейството може да избира паста, която отговаря точно на неговите потребности. Има и "универсални" пасти, които са полезни за почти всички.

А за децата?

Най-подходяща за малките е флуоридна паста, която ще насити емайла и ще подсили зъбните тъкани. Количеството флуорид в детските пасти е много по-ниско от допустимото ниво за възрастни.

И имайте предвид, че ярката опаковка и приятната миризма ще заинтригува малките и ще направи миенето на зъбите по-завладяващо за тях.

Как да изберем правилната четка за зъби?

Все повече хора са убедени в ефективността на електрическите четки за зъби. Те отстраняват доста по-качествено зъбната плака от обикновените дори в областта на корените, където се натрупват най-много бактерии и, съответно, се развиват най-често възпалителни процеси.

Някои електрически четки могат да се използват дори от деца на 3 години. Те имат кръгла глава, а космите са със заоблени върхове.

Как да разберем, че е време да я сменим?

Това зависи от индивидуалните характеристики на техниката на почистване. Принципно правилото е четката или дюзите ѝ, ако е електрическа, да се сменят на всеки 2-3 месеца.

Това е така, защото през този период четката губи еластичността си, огъва се и вече не почиства толкова добре. А електрическите варианти са оборудвани със специални индикатори, които с променящия се цвят подсказват, че трябва да сложите нова.

Колко пъти дневно да се мият зъбите?

Два пъти дневно е добре: сутрин след закуска и вечер преди лягане. Процедурата трябва да продължи най-малко 2 минути, защото това е времето, необходимо за почистване на повърхността на зъбите от натрупаната плака. Не забравяйте да почиствате и езика, тъй като той също натрупва плака, виновна за неприятния дъх.

Когато миете зъбите си, не натискайте прекалено силно четката върху тях, за да не повредите емайла и венците.

Електрическите четки имат специални сензори, които предотвратяват прекомерното натоварване.

Нужна ли е водата за изплакване?


Тя има укрепващи и антисептични съставки, които влияят благоприятно и на зъбите, и на венците.

Важно е обаче да се помни, че употребата на изплакване в детска възраст се препоръчва само под наблюдението на възрастни, тъй като детето може да погълне от течността, което е крайно нежелателно.

Нужен ли е зъбен конец?

Използването му е неразделна част от правилното почистване. Зъбният конец най-успешно елиминира остатъците от храна в онези пространства, до които четката няма достъп, и това предотвратява развитието на кариес.

Що се отнася до клечките за зъби, стоматолозите по цял свят призовават да се откажате от тях.

Използването им може да доведе до наранявания на междузъбните папили и до възпаление на венците, а понякога и до нарушаване на целостта на зъбите в основата.

Има ли нещо специално в грижите за устната кухина по време на бременност?

Да, поради промените в хормоналния фон на бъдещите майки. При тях често се наблюдава увеличено образуване на плаки и т.нар. "гингивит на бременните жени", при който те се оплакват от подуване, болка и кървене от венците. Всичко това е временно явление, но причинява неудобства в този сложен и без друго период.

Затова си струва да се обърне внимание на продуктите за грижа за устната кухина предварително.

Препооръчвам също бременните да започнат да използват електрическа четка с 3D технология, тъй като тя осигурява възможно най-доброто качество при максимална безопасност.

Нужна ли е допълнителна грижа за брекетите?

Всяка брекет-система усложнява почистването на зъбите, затова, ако вие или детето ви носите такава, е редно да подбирате най-подходящите средства за хигиената ю. Обърнете внимание на специалната дюза към четките, предназначена за ортодонтната конструкция, която позволява максимално щателно да отстраните наслагванията по брекетите. Важно е да ги почиствате редовно и внимателно.

Хубаво е и хората, които носят брекети, да посещават зъболекаря много по-често от останалите.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа