Будите се в 3 през нощта!

Три типични грешки, които пречат да заспите отново

22 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако се будите посред нощ, е добре да не правите тези 3 грешки, защото със сигурност ви гарантират да се въртите в леглото до сутринта.
Нарушенията на съня са едни от най-честите проблеми сега, след карантината, когато все още стресът е висок, пише MedikForum.ru

Буденето в средата на нощта е най-честото мъчение, а в желанието да се справите допускате едни и същи грешки.

Гледате часовника. Много често тези, които се будят в малките часове на нощта, си гледат часовника.
Американският експерт по съня Дженифър Мартин от Калифорнийския университет, анализира поведението на тези хора. Повечето от тях започват да мислят, че биха могли още дълго да поспят, преди да станат. Това създава стресова ситуация, която на практика им пречи да заспят отново, обяснява той.

Палите лампата. Дори да ви се налага да отидете до тоалетната, не святкайте лампата в хола, съветват експерти. Ярката светлина пречи на синтеза на мелатонин – хормона на съня. Затова лекарите препоръчват да се използва само пригулушена светлина.

Въртите се в леглото. Ако след като веднъж се събудите и не можете да заспите отново, не си струва да се въртите нервно в леглото. По-добре е мозъкът да превключи на друга дейност, светват експерти по съня. Може да разгледате списание или да решите част от кръстословица.
Не хващайте обаче сматртфона, за да ровите из социалните мрежи. Синята светлина, който излъчва екрана, няма да ви позволи да засите отново. 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа