Детето се свива от болки в корема

Специалист отговаря на най-честите тревоги на родителите

10 март 2021 г.

Снимка: Getty

Болките в корема са един от поводите за тревога на родителите и причина спешно да търсят специалист.
Кога и как е добре да реагират и кои състояния налагат спешно посещение при лекар, отговаря гастроентерологът Алексей Головенко.

Уверете се, че температурата на детето е нормална, че не повръща, не е сънливо и е с бистро съзнание

Защото ако проявява тези симптоми, трябва да потърсите лекарска помощ, обяснява специалистът.
Температурата плюс болки в корема е причина за тревога, защото може да става дума за апендицит. 

Успокойте детето, опитайте се да отклоните вниманието му

Ако няма температура и е активно, ако само е съобщило на майка си, че го боли корем, най-доброто нещо, което можете да направите, е да го гушнете и успокоите. 
Щом то се разсее и се заиграе, всичко е наред.
При децата в повечето случаи коремната болка е временна. Това е спазъм, който до голяма степен е предизвикан от храната и от състоянието на нервната система.
При преумора хлапето също може да се оплаче от болки в корема.

Снимка: Getty

Може да се даде спазмолитик - тоест лекарство, което отпуска мускулите на червата. Аз, разбира се, не го препоръчвам.
Има обаче алтернативни методи - например, ментовото масло, което е доста популярно в чужбина и действа като спазмолитик. Лекарят ще ви даде съвет как да действате. 

Наблюдавайте състоянието на детето. Обръщайте внимание на всякакви промени: повишаване на температурата, летаргия, сънливост, объркване, продължителна и упорита болка.

Ако се появи някой от изброените симптоми, незабавно се обадете на лекар и не „лекувайте“ сами детето, защото това може да има лоши последици.

Ако оплакванията от болки в корема се повтарят доста често, за собствено успокоение, говорете с вашия педиатър. Той ще провери телесното тегло на детето, ще разбере как стоят нещата с изпражненията, с храната и може да поиска да направи анализ на изпражненията за паразити. Това обикновено е достатъчно.

Паниката е излишна

и не е добър съветник. Повечето деца получават болки в корема и  в повечето случаи те преминават бързо, без последствия. Точно като коликите при новородените.
Не е необходимо да се страхувате от това - и в същото време е необходимо внимателно да наблюдавате съпътстващите симптоми, за да не пропуснете истинско заболяване.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа