Електрическа четка за зъби за малчугана

От каква възраст може да я полза и каква да изберем

15 юни 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Мама и татко ползват електрическа четка за зъби, хлапето ги гледа със завист. Един от лесните начини да го приучат на редовна хигиена, е като купят и за него такава четка.
Но не е ли твърде малко? И каква да бъде неговата електрическа четка – това са въпроси, които вълнуват родителите.

Изборът

Според производителите, след като детето навърши 3 години, може да ползва електрическа четка за зъби. А стоматолозите съветват при избора да се четат обозначенията на опаковката – там е посочена и подходящата възраст.
Предимството на тези четки е че са атрактивни като детска играчки – с ярки цветове и картинки на любими герои. В допълнение – бръмчат и се въртят точно като играчките на малчуганите. Така че е много вероятно детето охотно да я пъхне в уста, без да се страхува от нея. Няма гаранция обаче, че радостта и интересът му ще продължат дълго.

Как се ползва

За разлика от обикновената четка, при електрическата е важно да се отделя внимание и време на всяка достъпна повърхност.
Обяснете на детето, че трябва да постави главичката на четката върху всяко зъбче и да го обиколи. Важно е да не пропуска нито едно,най-вече крайните, които се "крият" по дълбоко в устата. То не бива също така да натиска и най-вече да не се опитва да търка с четката напред-назад, съветват специалисти.

Снимка: Guliver / Getty

Задача на родителите е да следят за качеството – дали детето отделя достатъчно време, дали чисти всички повърхности или само ги докосва.

Вибрации или въртене

Някои специалисти са на мнение, че не е добре електрическата четка да е с въртяща се глава, защото има риска от претриване на зъбите. По-подходящи са тези с микро вибрация.
На практика обаче всяка електрическа четка, която е с достатъчно малка глава, е подходяща за вашето дете.

Мона Василева 

 

 

Коментари
Последни видеа