Как да преодолеем чувството за тревожност

5 съвета от психолози

31 януари 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Звучи невероятно, но е научно доказан факт: Чувството за тревога може да доведе до неморално поведение. Това твърди проучване сред ученици на екип от американския Северозападен университет в Еванстън и Чикаго. 

Колкото по-тревожни били учениците, толкова по-вероятно било да мамят. "Тревогата подсилва усещането за заплаха, което води до користно и неетично държане”, коментират авторите.

С други думи, колкото по-напрегнато се чувстваме, толкова по-вероятно е да се стремим да се погрижим за себе си на всяка цена, дори това да предполага нарушаване на правилата.

Тревожността е силна емоция, която влияе негативно на всичко в живота - от съня до връзките ни с хората, припомнят учените.

Предразположени сте към тревожност? Не сте единствени - времената са такива. И все пак, има начини да се справим с тази емоция, за да не ни съсипе. Как? Няма магически лек за безпокойството, но има техники, с които да го контролираме. С тях и със сериозна отдаденост, ще се научим да го стопяваме и, съответно, ще живеем по-леко. 

1.) Дишайте

Неспокойните хора имат лоши навици на дишане, които подхранват тяхната тревожност. Опитайте да забавите дишането, като поемате дъх по-бавно и контролирано.

2.) Отърсвайте се от притесненията 

Тревожните хора постоянно се напрягат да бъдат перфектни. Притесняват се да не кажат или направят нещо погрешно и лесно осъждат поведението си. Успокоение в живота ви ще внесе отъзнаването, разбирането и приемането на самите себе си без осъждане.

3.) Забележете кога се чувствате разтревожени

Притеснението често е предупреждение, че ви е некомфортно и сте нещастни в настоящата ситуация. Измислете няколко въпроса, които да се запитате ако се почувствате неспокойни. Например: "Какво доказателство имам, че нещо наистина не е наред?", "Има ли вероятност да преувеличавам?", "От какво точно съм разстроен?"

4.) Говорете за чувствата си

Тревогата се влошава, ако се опитвате да я скриете, потиснете или преодолеете, вероятно заради допълнителния стрес да се преборите с емоционалното си състояние. Научете се да казвате какво чувствате, независимо какво е то - нужна е пълна искреност.

5.) Управлявайте страховете си 

Най-надеждният начин да излекувате вътрешното си притеснение е да се научите да го управлявате. Забележете какво ви плаши в ситуациите, които го подклаждат. Може всичко да се корени в загуба на контрол, неадекватност или друго, но каквото и да е, тренирайте да се успокоявате и да намалявате страха.

Потърсете професионална помощ, ако е нужно.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа