Как да се спасите от жегата: 9 проверени съвета

Когато навън е горещо, изборът на дрехи, кройката, храната, витамините помагат

11 август 2022 г.

Снимка: Getty

Лято 2022 се оказа изключително горещо. Почти всеки ден термометърът се повишава над +30°C. Когато не е възможно да напуснете града, да плувате в езерото и да откажете да работите, препоръчваме да пробвате тези съвети.

Изберете правилните дрехи
Материята трябва да е дишаща, тоест да пропуска свободно въздух и влага, охлаждайки тялото.
Естествените тъкани - памук, лен, коприна и бамбук идеално се справят с тази задача.
Според някои проучвания, бамбуковата тъкан е дори по-добра от памука, но той пък е по-евтин.
Ленът е много удобна материя, но недостатъкът му е, че се мачка много, а коприната традиционно е скъпа.

 

Снимка: Getty​

Опитайте се да изберете свободна кройка. Тогава дрехите няма да се опират до тялото, което частично ще ви спести от петна от пот върху тъканта.
Твърде разголените дрехи крият друга опасност. Всяка открита част от тялото може да изгори, ако не използвате слънцезащитни продукти.

Не забравяйте шапката си
Ако трябва да сте на слънце, не забравяйте да вземете шапка. Тя не само ще ви предпази от слънчев удар, но и ще предпази лицето ви от слънчево изгаряне. Слънчевият загар може да провокира появата на възрастови петна.

Организирайте водни процедури
Най-добрият начин да се разхладите в горещините е да вземете душ на всеки няколко часа. Нищо не освежава така, както водата!
Някои все още се увиват с влажен чаршаф - освежаващо е!
Ако сте в офиса, избършете лицето и шията си с кърпички без алкохол.
Има и още един полезен трик: дръжте ръцете си под течаща вода до лакътя. Това може да стане в тоалетната на офиса.

Снимка: Getty​

Пийте повече
Не забравяйте да пиете повече. Създайте си навик да носите бутилка вода със себе си. За да не се нагрява бързо на слънце, я дръжте в хладилника или фризера преди да излезете. Можете също така да добавите лимонов сок към водата.
Избягвайте сладки сокове, газирани напитки и алкохол. Те предизвикват още повече жажда и увеличават натоварването на сърцето и бъбреците.

Изключете солта и белтъчините
Проучванията са доказали, че в процеса на храносмилане солените и протеинови храни “пият“ от водните запаси на тялото. Освен това, ако ядете белтъчна храна, тялото ще използва 20-30% от произведените калории. След такава угощение ще се чувствате още по-силно и жега, и жажда.

Заредете се с витамин С
Учените смятат, че витамин С регулира работата на потните жлези. Освен това този витамин е много полезен, а киселите цитруси действат освежаващо.

Променете диетата си
Не без основание в кулинарията съществуват студени супи. Опитайте да преминете към тях. Яжте по-леки и нискокалорични храни. Заменете месото с риба и зеленчуци, яжте салати, плодове, млечни продукти.
Избягвайте кофеина или намалете приема му. Това не е само кафе, но и чай. Кофеинът свива кръвоносните съдове и по този механизъм загрява тялото. Изберете билкови чайове, добавете към тях мента – действа освежаващо.


Снимка: Getty

Внимавайте с вентилаторите и климатиците
Климатиците, разбира се, охлаждат тялото, но твърде мощният и студен въздушен поток може да доведе до хипотермия. Регулирайте температурата: дори да ви е горещо, настройте я на 22°C, а не на 18°C. Почиствайте редовно филтрите на климатика, за да не вдишвате опасни микроби.

Не прекалявайте с упражненията
Не прекалявайте със спортните натоварвания, ако не искате да прегреете. По време на горещините кръвоносните съдове се разширяват, пулсът и дишането се учестяват, а спортът засилва теиз ефекти.
Преминете към по-леки тренировки или упражнения вечер.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа