Как да възпитаме вкус към храната: 5 популярни мита

Възможно ли е детето да заобича броколи или пържоли

10 Септември 2022 г.
Как да възпитаме вкус към храната: 5 популярни мита

Снимка: Getty

1. Кулинарните предпочитания се формират в утробата
Истина.
Американски учени установиха, че вкусовите предпочитания на бременната жена влияят значително върху формирането на вкусовете на нейното неродено бебе.
Учените твърдят, че вкусът и миризмата на храната, консумирана от майката, влиза в амниотичната течност и след това в кърмата.
Ако се възползвате от това, можете да привикнете детето към определен хранителен продукт още преди раждането му.
Например, ако по време на бременността бъдещата майка яде пикантна или кисела храна, е много вероятно детето да харесва храни с подобен вкус, обясняват специалисти по хранене.

2. Кърмата и адаптираното мляко имат подобен вкус
Не е вярно
. Основната разлика между адаптираното мляко и кърмата е, че е тя е по-сладка и по-разнообразна на вкус (съдържа над 400 различни компонента и хранителни вещества, много от които познаваме само по име). Освен това вкусът на кърмата може да се променя в зависимост от това какво е яла майката, а адаптираната формула винаги остава същата.
Това обяснява защо кърмените бебета често са по-любопитни към храната като цяло и консумират с по-голямо удоволствие зеленчуци, в сравнение с бебетата, хранени с адаптирано мляко. С кърмата бебето получава не само полезни вещества, но и нови вкусови усещания. 

3. Децата от едно семейство имат еднакви вкусове
И вярно, и невярно
. Науката е доказала, че вкусовите предпочитания са генетично определени: има гени, отговорни за любовта на някои хора към горчиви или мазни храни. Но ако говорим за подрастващите, тогава формирането на хранителните предпочитания в голяма степен се определя не от генетиката, а от семейството.
Например, ако и двамата родители са обичат да ядат риба или брюкселско зеле, тогава най-вероятно децата ще възприемат този прекрасен навик. Ако родителите имат много различни вкусове, децата приемат предпочитанията на този, към който са по-привързани.

Снимка: Getty

4. Любовта към сладкото идва с раждането
Истина
. Сигналите за ситост, които могат да бъдат анализирани от плода в утробата (преглъщане, сърдечна честота), стават по-ясни, когато захарта навлезе в околоплодната течност. При раждането бебето получава и необходимите захари заедно с майчиното мляко, което се състои основно от мазнини и захар. Освен това бебетата имат инстинкт за оцеляване, който ги ориентира към храни, които осигуряват най-бърз растеж и най-дълго усещане за ситост.
Американски генетици установиха, че биологичната основа на любовта към сладкото се крие в бързия растеж на детето, когато тялото се нуждае от висококалорична храна. Ето защо много деца обичат и паста и картофи, които, макар и да не са сладки, им дават повече енергия от зеленчуците.

Толерантността към миризми им позволява да се адаптират към културната среда, в която живеят.
Всички деца в Индия спокойно ядат ястия с подправки, френските деца обичат миризливи сирена, а мексиканските ядат авокадо с люти чушки, лук и царевица.

5. След третата година е твърде късно да запознавате детето си с нови храни.
Не е вярно.
Вкусовите предпочитания се променят през целия живот. Точно както възрастните свикват с кафе без захар, но понякога с удоволствие опитват гастрономически новости, докато пътуват, децата над три години продължават да пробват и откриват разнообразието от вкусове.
Разбира се, с упоритите трябва да бъдете търпеливи и да се научите да преговаряте, така че в бъдеще да не се страхуват да опитват онези продукти, които преди време не са харесвали.

Мона Василева

Хранене

Помощ, детето е злоядо

Хранене

Какво да правите, ако детето е злоядо

Хранене

Как злоядото дете става още по-упорито

Хранене

Злоядото дете и информацията в гените

Още от Здраве

Сладкишите са любимо лакомсто на малчуганите, но не са полезни.

Снимка: Shutterstock

Нашите деца - как да се погрижим за здравето им

Баща и бебе. Снимка: Shutterstock

 

Всеки трети млад татко страда от следродилна депресия

Оризовата вода се отразява чудесно на кожата.

Снимка: Shutterstock

Защо не бива да изхвърляте водата, с която сте измили ориза

Майка, която кърми бебето си. Снимка: Shutterstock

Магичната сила на коластрата

Най-вредни са нощните смени на работа.

Снимка: Shutterstock

Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави в дългосрочен план

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Джулия Робъртс с децата. Снимка: Instagram

Разтворена книга и букет от момини сълзи на балкона. Снимка: Shutterstock

 

В тази възраст децата са много любопитни и трябва да се запасим с търпение.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Джулия Робъртс с децата. Снимка: Instagram

Заедно

Джулия Робъртс показа порасналите си деца

Актрисата и съпругът й Дани Модър публикуваха трогателна семейна снимка

Разтворена книга и букет от момини сълзи на балкона. Снимка: Shutterstock

 

В тази възраст децата са много любопитни и трябва да се запасим с търпение.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво трябва да умеят децата на възраст между 3 и 6 години

Има ли умения, които е важно те да научат именно в този период

Жена гледа запалена свещ. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

7 ритуала, с които да сбъднем мечтите си

Как да отправим посланията си така, че да станат реалност (Част 2 )

Разговорът на тази тема с децата трябва да е много деликатен.

Снимка: Shutterstock