Как по време на полет да се пазим от коронавируса

4 полезни предпазни мерки

10 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Има зараза с вирус, който е непознат, мутирал, неизвестен досега на медицината - коранавируса.  И той плъзна по цял свят.
Няма как обаче животът да спре. Полетите от и до страни, които са огнища на зараза, са ограничени, но хората пътуват. А няколкочасовият полет в самолет е все едно да влезеш в инкубатор. Сравняват самолета с чашката на Петри, в която микробите намират чудесна среда за размножение. Тясно пространство, голямо количество хора и слаба циркулация във въздуха.
Ако все пак се налага да се качите на самолет, може да вземете някои предпазни мерки.

Ето кои са те, според специалисти на  MedikForum.

1. Дезинфектирайте повърхностите в самолета

Използвайте гел за дезинфекция на ръцете (със съдържание на спирт не по-малко 60%).
Когато седнете на място си, сложете на салфетка няколко капки антибактериален гел и избършете всички повърхности, до които ще се докосвате. Това може да стане и с антибактериална кърпичка.
По време на полета често бършете ръцете си с тези кърпички, особено когато отивате и се връщате до тоалетна.

2. Място до прозореца

Местата до пътеката са рискове, заради потенциално болните хора, които минават – те кихат, кашлят и рискът от зараза е реален. Болните може да се подпрат или да се облегнат на вашето кресло, а близкото им присъствие също е риск.

3. Използвайте овлажняващ спрей за нос

Ако лигавиците са сухи, те вече не са бариера за вирусите – обяснява Мишел Барон, д.м.н. , професор по инфекциозни болести в университетската болница в Колорадо UCHealth. Затова овлажнявайте носа със спрей. По-разумно е да използвате морска вода. Соленият разтвор има същото pH както и тъканите на носа.

4. Разтоварете стреса

„Стресът е водещ фактор, който блокира работа на имунната система. Когато сме под стрес, организмът не може да се бори със заразата.“
Забавянето, отлагането на полетите и дългият престой в чакалнята могат да разклатят нервите и на най-запаления пътешественик.
Направете всичко възможно, за да отстраните стресовете фактори.

 

Коментари
Последни видеа