Какво да (не)правим, когато детето качи температура

5 златни правила

28 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Лежах в леглото на мама с температура над 39 °C и гледах как над мен извършват някакви магически действия. Малкото от това, което помня днес е, мирисът на оцет, с който обтриваха тялото ми. Като че ли и до ден днешен усещам миризмата му по кожата си.
Родителите опитваха с всички възможни средства да понижат температурата ми. И понеже става дума за началото на 90-те , вариантите не бяха много: обилно изпотяване, разтривате със спирт, оцет, пиене на малинов сироп ... гушкане.
Минаха 30 години и моята дъщеря качи температура. Таткото отиде в аптеката, за да купи лекарства, а в стаята нахлу баба – с легенче и пешкир в ръка.
Стаята се изпълни с аромат на оцет ...

Не – е – е!

Лесно е да се разсъждава по темата какво е правилно и какво да не правите, когато детето е с висока температура. До момента, когато това се случи.
Когато пред очите ти веслото и активно дете се превръща в тъжно парцалче, си готов на всичко, само и само да помогнеш и да облекчиш състоянието му.
Ако сте разумни родители, трябва да знаете, че не всички „бабини методи“ помагат и са безопасни.
Ето защо.

Да затоплите стаята и добре да завиете детето

Много родители завиват детето с 2 одеяла и усилват парното, за да го затоплят и да се изпоти.

Защо това е лошо:

Температурата на тялото ще се понижи от само себе си, ако човек започне да се поти активно. Това е точно така. Но завиването с много одеяла и топлият въздух могат да забавят топлоотдаването и хлапето да се прегрее още по-силно.
Най-правилното, което следва да направят родителите е, да създадат добър микроклимат около болното – прохладен и влажен въздух (около 18 градуса). Тогава детето постепенно започва да отделя и се освобождава от излишната топлина.

Да го разтривате със спирт или ракия

Класика, от арсенала на нашите баби. Този метод може да помогне за понижаване на температурата, но към болестта ще се добави отравяне с алкохол или оцет (през детската кожа те лесно проникват в организма).

Нещо студено до детето

Когато ръцете и краката на детето са бледи и ледени, студеното не помага, а вреди. Обикновено става дума за спазъм на съдовете.

Да опитвате да свалите температурата до нормалните 36,6

Ако детето е качило 38,5 (това са градусите, над които въобще трябва да се предприема нещо за понижаването ѝ) и се чувства добре - жизнено е, играе и се храни, въобще не е нужно да се прави нищо допълнително. Организмът му се бори със заразата и то успешно. Ако то се чувства зле и е отпуснато, пак не е нужно да я сваляте до заветните 36,6.
Ако градусите са били 39, а след като е взело температуропонижаващи лекарства, тя е спаднала на 37,8, това е отличен резултат. Не е нужно да продължавате да я сваляте, защото ще попречите на организма му да се бори с болестта.

Да карате детето да яде на сила

Загубата на апетит по време на болест е нормална реакция на организма. Силите му се насочват към борба с болестта, а не към преработката на храната. Това не значи да не храните въобще детето, но не бива да го карате да яде на сила. Никога.
Това, от което то най-вече има нужда, са течности – вода, чай, компот, супа.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа