Какво ни казва плачът на бебето

6 причини и как да ги разгадаете

01 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Не винаги е лесно да се разбере дали бебето плаче от глад, дали нещо го боли или просто иска да е в ръцете ви.
Ето няколко идеи, събрани от Parents.ru, които ако не помогнат, поне ще ви насочат.

„Гладен съм"
Плачът с ниска честота започва постепенно и през кратки интервали се усилва. Истински признаци: бебето отваря и затваря устата си и муши носа си във всичко, което се допре до бузките и до лицето му.

"Чувствам се зле"
При лек дискомфорт ще чуете раздразнен плач, който може да спре и да се възобнови след известно време. Ако бебето ви е сериозно болно, ще чуете вик от болка или слабо скимтене.

"В лошо настроение съм"
Този труден за разбиране плач (понякога самото бебе не знае какво иска) започва със скимтене и постепенно се усилва. От помощ е да говорите на бебето си, да го вземете на ръце или да му дадете залъгалка.

Снимка: Guliver / Getty

"Много ме боли"
Силен, много силен плач на висок тон. Между писъците бебето може да си поеме дъх за няколко секунди. Когато изпитва болка, ще има и други признаци: то рязко потрепва ръце и крака, свива юмручета, клати глава, лицето му се зачервява.

"Искам да се справя"
Монотонен плач, често започващ със звук, който звучи повече като зов, отколкото като вик.

"Уморен съм"
Скръбно скимтене, което не спира дори когато се опитвате да успокоите бебето. То означава, че е време за лягане – особено, ако бебето ви търка енергично очите си.

Колкото и досаден да е детският плач, винаги трябва да помните, че бебетата под една година не плачат без причина. Те все още не знаят и не умея да капризничат.
Плачът и безпокойството им винаги са знак за някакъв проблем, външен или вътрешен: глад, неудобство, безпокойство, страх, болка.
Невъзможно е да оставите бебето да плаче, защото някой ви е посъветвал да изчакате, докато спре само. Винаги трябва да реагирате на плача му – то не може без помощта на майка си.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа