Какво общо имат първата менструация и дълголетието?

Ако питате учените – много

12 януари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Почти всяка жена си спомня на каква възраст е била, когато ѝ е дошъл първият месечен цикъл. Ново проучване твърди, че тази възраст би могла да даде информация колко дълго ще живеете.

Въпросното изследване, проведено сред 16 000 жени в Калифорнийския университет в Сан Диего, показало някои доста изненадващи резултати. Като например този, че жени, чиято менструация е дошла по-късно (след 12-годишна възраст), имат много по-голям шанс да достигнат 90.

Изследваните дами вече били преминали менопаузата и това дало на учените още един вариант за установяване на продължителността на живота – според това кога настъпва климаксът. Ако е след 50, дълголетието било много по-вероятно.

Изследователите признават, че от анализа на тези факти все още не е много ясно защо по-късната първа менструация и по-късната менопауза увеличават живота. Но в допълнение към това се оказва, че сред жените с такъв менструален цикъл има по-малко пушачки и по-малко болни от диабет.

Ето какво казва ръководителят на проучването Аладин Шадиаб:

„Екипът ни откри, че за жените, чийто цикъл идва по-късно, някои заболявания, като например коронарна болест на сърцето, са много по-малко вероятни, а при тези, които влизат в менопауза по-късно се наблюдава цялостно по-добро здравословно състояние. Някои фактори, като например пушенето, може да увредят сърдечно-съдовата система и яйчниците, което да предизвика по-ранна менопауза. За жените с по-дълъг репродуктивен живот рискът от сърдечно-съдови заболявания изглежда по-малък.”

Елисавета Цалова по материали от stayonthehealthypath.com

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.