Кашляте ли, яжте шоколад

Не го казва Мери Попинз, а британски учен

12 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Шоколадът помага при кашлица и то по-надеждно от някои признати и популярни лекарства. Това може да ви звучи като мисъл на  Мери Попинз, но е научно потвърдено от британски учени от университета в Хъл в Йоркшир. Мнението им е публикувано в Daily Mail. 
Екипът изучавал години наред механизмите на кашлицата, и вече е готов със заключенията.

„Доказателствата, че шоколадът е полезен и може да се използва за лечение на кашлица, са твърди. Блочке черен шоколад успокоява пристъпите“, каза проф. Алин Морис.
Шоколадът има структура, която позволява да обгърне възпалените нервни окончания в гърлото и по този механизъм той успокоява болките както и възпалението. 
Второто му действие: той потиска и работата на самите нервни окончания, който „отключват“ кашлицата.
Известно е, че съдържащият се в какаото теобромин – алкалоид в какаовите зърна, успокоява кашлицата по-надеждно от кодеина – традиционно лекарство за лечение на кашлицата, заявят учени от Кралския колеж в Лондон.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.