Коварният грипен вирус

Няма как да го сбъркате

28 януари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

От всички вирусни заболявания грипът е най-коварен.
Няма никакво значение как точно се казва вирусът на сезон 2018/2019 – дали е свински (H1N1), “Сингапур“, „Колорадо“ или познатите от миналия сезон „Мичиган“ и „Пукет“. И дали успоредно атакуват щамове А и В. 
Заболяването, което причинява, е най-тежко в сравнение с останалите грипоподобни вируси. И няма как да се заблудите и да не познаете, че е грип. Както издава името му agripper - в превод от френски „сграбчвам“, го прави буквално за часове. 
Грипната инфекция има удивителната способност да се развива мълниеносно бързо. Няма друго токова заболяване, което има мощ да ви извади от строя за 1-2 часа. Това е единственото заболяване, за което човек може да посочи точния час, в който вирусът го е повалил. 

Температурата се повишава бързо и стига 38-39 градуса.
Остри болки стягат главата. Очите са като парализирани, всяко преместване на погледа е мъчително.
Болки има по всички мускули и стави. Още през първите 24 часа се явява силна хрема, дразнене в гърлото и кашлица.

Снимка: Shutterstock

Няма значение как точно се казва вирусът, единственият начин избегнем болестта, е ваксината. Без тази защита, сме силно уязвими. Защото, ако има един болен от грип около вас, който кашля и киха, вероятността да пипнете заразата е над 70%. 

При кихане и кашляне вирусът се изстрелва от устата със скорост 120 км в час. 
Вдишването на 3 вирусни частици разболява.
Достатъчно е в рейса да застанете до болен от грип. Дори да не киха, той сее зараза.
Вирусът е лесно прилепчив. Размножава се мълниеносно и се трупа в клетктите, преди още да се проявят признаци като хрема, кашлица и температура.
Атаката на самата болест е въпрос само на време.

Вирусът има още няколко характерни особености. Той умъртвява клетката, в която се размножава. След като е убие, се мести в друга.
Влиза в тялото през носа и гърлото. А щом умъртви клетките там, влиза в кръвта. Тогава организмът повишава температурата, за да се съпротивлява и да се опита да спре инфекцията.
Ако действително сте се заразили с грип, антибиотиците не помагат. Единственото лечение са специфични антивирусни препарати, които обаче трябва да се вземат веднага – 24 до 48 часа след атаката на вируса . След това те вече не са така ефективни, защото вирусът има свойството много бързо да се размножава и вече е поразил много клетки. И ги е убил.
А когато умрат, те се превръщат в мърша и са много подходяща среда за развитие на бактериите, които обичайно живеят там, но не причиняват болести. И ситуацията се променя. Има риск бактериалната инфекция да доведе до пневмония. В умрелите клетки на бронхите влизат бактерии и причиняват бронхопневмония, често усложнение на грипа.

Коварната работа на вируса не спира до тук.
Във „второ действие“ той умъртвява най-малките кръвоносни съдове – капилярите. Те се разкъсват и причиняват кръвоизливи. Има риск и за сърцето.

Вирусът засяга и най-малките нервни окончания, а когато те се парализират, организмът трудно се съпротивлява. Това е обяснението за болките в мускулите, които са като сковани.
Освен това вирусът буквално трови организма, като „складира“ умъртвените от него клетки и вредни продукти от обменните процеси, с които си осигурява живот. Затова човек се чувства като премазан от влак – без сили и мощ.
Това налага промяна в лечението. Заради бактериалната инфекция, успоредно с медикаментите, които понижават температурата, се добавя антибиотик. Всякаква самодейност при лечението и особено при избора на антибиотик може да е фатална, предупреждават лекари.
Така че, срещнете ли се с грипния вирус, не го подценявайте.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа