Кърмата е различна в зависимост от пола на бебето

Революционно изследване доказва теорията

23 септември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Тъкмо когато си мислиш, че вече няма какво да те изненада по отношение на майчиното мляко и се появява ново изследване, според което кърмата се самонаглася в зависимост от това дали бебето е момче или момиче. Да, точно така - бебетата момичета и бебетата момчета се хранят с различна по състав кърма.

Изследването е вдъхновено от предишно проучване, според което някои бозайници отделят специфично мляко в зависимост от пола на малкото им. Например, маймуните макак произвеждат мляко по-богато на мазнини и енергия за мъжкото им отроче, но произвеждат по-големи количества мляко, с по-високо съдържание на калций за женското бебе. Резултатите от изследването на човешка кърма били сходни.

За да проверят дали тази теория се отнася и за хората, изследователите са взели данни от друго голямо и дългосрочно изследване на поведението и медицинските характеристики на младите американци ("National Longitudinal Study of Adolescent Health"). За проучването участниците са интервюирани четири пъти през зрелия си живот.

Изследователите събрали данни от близнаци - както от различен, така и от един и същ пол, както кърмени, така и некърмени. Открили, че кърмените близнаци от един и същ пол били по-високи и тежки през юношеството и младите си години в сравнение с тези, които, теоретично, сучели кърма, която нямало как да бъде конвертирана за близнаци от различен пол.

За контраст, еднополовите близнаци, които никога не били кърмени, били по-ниски и тежали по-малко, отколкото тези, които не са били кърмени. Според New York Times проучването ще бъде публикувано през април в "The Journal of Experimental Child Psychology".

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа