Купа овесени ядки – за закуска на тийнейджъра

Как зърнените храни зареждат с енергия, обяснява проф. Веселка Дулева

16 февруари 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Сутрин всички бързат. Родителите, за работа, децата – за градина и училище.
И най-важното ядене за деня – закуската, често се пропуска или слагаме в устата нещо на две на три, колкото коремът да не стърже.
И така – до обяд или, докато се сетим, че сутринта въобще не сме яли.
Огромна грешка, твърдят специалисти по хранене.

Закуската е най-важното ядене за деня. Тя зарежда организма. Дава енергия и част от ценните витамини, минерали и хранителни вещества, които ни държат сити, но и поддържат баланса и имунните сили. А овесът дава енергия за работа и на мозъка.

Зърнените закуски са подходящи за подрастващите и половината от продуктите, които консумира тийнейджърът, може да са пълнозърнести.
Стомашната лигавица при по-големите деца е зряла, храносмилателната система - добре развита и може да метаболизира тези продукти.
Затова зърнените закуски могат да присъстват в менюто няколко пъти седмично"
, обясни проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

За деца над 12 години и възрастни е добре


50 процента от дневния прием да е на базата на зърнени продукти. И особено овес, който е много полезен за закуска.
Препоръките за здравословно хранене на тийнейджъри и възрастни е да ядат по една купичка овесени ядки на ден.

Зърнените храни са в основата на хранителната пирамида. Те са ценен източник на енергия. И е важно да започнем деня именно с такава закуска, която да даде заряд за целия ден.
Овесът съдържа въглехидрати, белтъчини, витамин Е, фитонутриенти и антиоксиданти. И е качествен източник на енергия. Въглехидратите му са така наречените полизахариди, които са особено важни за работата на мозъка.

Известно е, че мозъкът се нужда от глюкоза, за да работи пълноценно. И другото изискване към пълноценната закуска е, енергията да се освобождава бавно. Овесът съдържа така наречените бавни захари, които постепенно освобождават енергия и държат сити до обяд.
Така имаме сили за целия ден, което е особено важно за учениците"
, каза проф. Дулева.

 

Снимка: Guliver / iStock

Овесът съдържа протеини, мазнини, витамин В, магнезий, манган, желязо, цинк, минерали и още 26 биологично активни вещества, които са важни за поддържане на имунитета и на енергийния баланс. А хранителните влакнини – разтворими и неразтворими, които съдържат зърната му, регулират глюкозата и холестерола.

Бетаглюканите в овеса са специфични и имат много здравословни ефекти. Разтворимите влакна пречат на холестерола да се абсорбира и да влезе в кръвообращението. Така намаляват холестерола в кръвта и най-вече така наречения лош холестерол, който е причина за сърдечносъдовите заболявания.
Именно на това залага новата зърнена закуска Cheerious Oats с овес на Несле, която вече е на пазара.

Една купичка овесена каша съдържа половината от препоръчителния прием на разтворими фибри, необходими за естественото понижаване на холестерола и за намаляване нивото на кръвната захар до 50%.

„Това е най-лесната защита от лошия холестерол и високата кръвна захар, които са причина за сърдечносъдовите заболявания. А през последните години тези заболявания ни атакуват на все по-ранна възраст“, обясни проф. Арман Постаджиан, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Попитахме проф. Дулева от каква възраст в менюто на малките деца могат да се включат зърнени закуски. Ето нейният отговор.

Снимка: авторът

Проф, Дулева, от каква възраст малките деца могат да ядат зърнени закуски и какви да бъдат те?

За малки деца до 1 година не се препоръчват пълнозърнести продукти, защото при тях стомашно-чревният тракт е все още незрял.
Постепенно и много внимателно до 3-годишна възраст те се включват в менюто във вид на зърнени закуски. Инстантните форми могат да се включат от по-ранна възраст. И това може да е първата пълнозърнеста храна в детското хранене още на 2-3 г.
След 3-годишна възраст в нашите национални разпоредби сме включили много пълнозърнести продукти – различни макаронени изделия, инстантни пълнозърнести пюрета, и други.

Какво е важно да знае майката, когато избира такъв продукт?

Трябва да гледа етикета на храната – защото начинът на обработка на зърната е много важен. На пазара вече има изключително голямо разнообразие. В някои зърнени закуски обаче има добавени люспи, които са доста по-твърди и по-трудно се смилат. Затова не са подходящи за най-малките.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа