Много случаи на морбили в Румъния

Властите отдават това на кампанията против ваксините

24 септември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

В Румъния има регистрирани 675 случая на морбили само за първите осем месеца на годината, два от които са завършили с детска смърт. Очаква се да бъде потвърдено дали трети смъртен случай има връзка с вируса, обяви румънското министерство на здравеопазването.

„В сравнение с 2015 г. ръстът е повече от притеснителен. Миналата година имаше само 7 потвърдени случая и нито един от тях нямаше фатален изход“, потвърждават представители на министерството във фейсбук пост.

„Министерството на здравеопазването осъжда дълбоко безотговорните кампании срещу детското ваксиниране. Резултатът от тези кампании се изразява в драматично покачване на случаите на морбили само за една година.“

В последните години кампанията против задължителното ваксиниране привлече много поддръжници в Румъния. Хората, които се противопоставят на ваксините срещу морбили, заушки и рубеола твърдят, че те причиняват аутизъм.

Някои от най-известните поддръжници на антивакс кампанията са религиозни групи и местната знаменитост Оливия Стиър, която също поддържа и кампанията против използването на мамография за установяване на рака на гърдата.

Появява се и информация, че неваксинираните деца няма да бъдат приемани в училищата в Румъния.

Източник: romania-insider.com

 

Коментари
Последни видеа