На страни, по корем или по гръб

Коя е най-здравословната поза за сън?

17 август 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Смята се, че промяната на позата, в която човек спи, може да бъде полезна, ако дишането е затруднето и хърка, ако получава киселини или има сърдечни проблеми.
Кое е най-здравословното положение за сън: на страни, по корем, по гръб или може би в ембрионална поза?
Ние прекарваме една трета от живота си в сън, а позата е важна за качеството на съня.
Повечето хора по някакъв начин интуитивно лягат и просто заспиват. Но различните пози за сън имат различни предимства.
Ето кои са те.

На една страна: това положение е най-подходящо, ако имате киселини или ако хъркате. Повечето възрастни хора спят обърнати на настрани.
Децата заспиват в различни пози, но с напредване на възрастта всички интуитивно предпочитат да спят в това положение - на страни.
От медицинска гледна точка за хора със сърдечна недостатъчност, се препоръчва да спят обърнати на дясно. 
Тази позиция е най -добрият избор за тези, които хъркат или страдат от сънна апнея.
При киселини е за предпочитане да спите, обърнати на лявата страна. (Това положение може да отпусне сфинктера на хранопровода.)
Недостатъци: Положението на тялото настрани по време на сън бързо води до напрежение и не е подходящо за хора с болки в ставите, гърба или мускулите.
Освен това сънят на една страна допринася за образуването на бръчки.

Ембрионална поза. Проучванията показват, че тази поза значително намалява честотата на дихателните нарушения, но тази поза не е подходяща за хора с болки в ставите.

По гръб. Позата е добра за гръбначния стълб, но лоша за хъркането. Препоръчва се при проблеми с гръбначния стълб, гърба или ставите. Сънят по гръб облекчава стреса на гръбначния стълб, като намалява напрежението върху ставите, според учени от клиниката в Кливланд. Поставянето на възглавница под коленете ще помогне да поддържате естествената извивка на гърба си, правейки позата ви по-удобна. В това положение за сън ще намалите риска от образуването на бръчки.
Недостатъци: Спането по гръб може да влоши хъркането, сънната апнея или да усили киселините.

Спането по корем е табу за малките деца. Малък процент от възрастните обичат да спят по корем, което е разбираемо: дишането в това положение е трудно, храната в стомаха предизвиква допълнителен натиск.
Освен това, тази позиция увеличава сърдечната честота, което може да бъде особено проблематично за кърмачета и малки деца, които са изложени на повишен риск от синдром на внезапна детска смърт.
Американската академия по педиатрия категорично настоява родителите да не оставят бебетата и децата да спят по корем, пише Medik Forum.ru

 

Коментари
Последни видеа