Недоносеното се ражда космато: други различия с родените в срок

Кое отличава грижите за бебето родено преди термина

12 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Всяка година 7-10 процента от бебетата у нас се раждат преждевременно. Голяма част от тях остават месец или повече в болница, докато наддадат достатъчно на килограми и жизнените им показатели се стабилизират. Но отглеждането им почти винаги е много трудно.

Обикновено бременността продължава малко повече от 9 календарни месеца. По-точно от първия ден на последната менструация  40 седмици.
На 38 седмици плодът се счита за доносен. Тоест, ако бебето се роди малко по-рано от очакваната дата, това не е страшно.
По-лошо е, ако то се роди твърде рано – преди края на 37-та седмица. Ако  тежи по-малко от 2,5 килограма и е не повече от 45 сантиметра, се приема за недоносено.

„Грижата за бебета с ниско и изключително ниско телесно тегло е много отговорна. Но резултатът е особено задоволителен за родителите и за персонала, който оказва такава помощ.
Храненето започва от първите минути на раждането . Недоносените се раждат с незряла терморегулация, склонност към асфиксия, тоест задушаване. И като цяло те не са в състояние да се справят самостоятелно с въздействието на факторите на околната среда
", обяснява педиатърът д-р Елена Сухобокова.

Четири са стадиите на недоносеност

Първи: 36-37 гестационна седмица

Втори: 32-35 гестационна седмица

Трети: 31-28 седмица

Четвърти: родените преди 28 седмица

От срока, в който бебето е родено, зависи колко бързо може да настигне връстниците си в развитието.
Уменията на недоносените се развиват в същия ред, както при доносените бебета. Обикновено се налага само възрастта да се „коригира“ - лекарите изчисляват разликата между действителната възраст на бебето и липсващите седмици от бременността. 
Тоест, ако едно дете е родено, три месеца предсрочно, тогава за шест месеца неговото развитие ще съответства на 3-4 месечнно родено в срок.  И това не е повод за паника. Не забравяйте: всяко дете се развива индивидуално.
Ако то се роди в 32-та седмица, тогава изоставането от доносените бебета ще бъде 3-4 месеца. Ако са е родило след 32 седмица - обикновено след 1-2 месеца всички разлики ще бъдат заличени.

Снимка: Guliver / Getty

Най-голям риск при преждевременно родените бебета има от хипотермия, тоест състояние, при което телесната температура пада твърде ниско. В този случай системите на тялото вече не могат да работят без щети.

„Първо, температурата в родилната зала, когато се роди такова бебе, не трябва да бъде по-ниска от + 26 ... + 28 градуса“, ​​ обяснява д-р Елена Сухобокова. - След това има 30 секунди, за да се осигури термичната защита, която е в зависимост от това, колко е продължила бременността. Ако бебето е родено до 28 седмица включително и е с изключително ниско телесно тегло, тогава трябва да се използва найлоново фолио. При по-зрелите новородени кожата се подсушава, увиват се в топли сухи пелени, а на главата им се  слага шапка.
След това се създава "термонеутрална среда". Използват специални кувьози, в които, докато кожната "бариера" на бебето узрее, необходимата температура и влажност се поддържат на ниво от 95%. Травмата на кожата при тези бебета винаги създава висок риск от инфекции."

Какво е важно родителите на недоносено бебе да знаят

- Най-добрата позиция за него е ембрионална, със стегнати ръце и крака. Може да се поддържа с помощта на специални ролки и "гнезда". Освен това на всеки три часа позицията на бебето трябва да се сменя.

Снимка: Guliver / Getty

- Контактът кожа до кожа помага на бебето да се затопли бързо. Нарича се още „ кенгуру грижа“. Изводът е прост: бебето е в ръцете на мама или татко възможно най-дълго, за да има колкото е възможно по-дълъг телесен контакт.

- Същият метод е важен за поддържане на физически и емоционален контакт с вашето бебе.

- В стаята, където се намира бебето, светлината трябва да е слаба. Обикновено в детските болници кувьозът с новородено се покрива с кърпа за първия месец и половина.

- Не трябва да водите дълги и шумни разговори около недоносеното бебе. И още повече, да използвате мобилни телефони.

Важно!
Храненето на такова бебе трябва да бъде умерено - принципът "колкото повече, толкова по-добре", няма да му бъде от полза. Претоварването на слабия организъм често води до обратен ефект и вместо желаното наддаване се стига до загуба на телесно тегло.

Недоносени и родени в термин: външни разлики

- Бебетата, родени много по-рано, изглеждат различно от доносените бебета. Те имат голяма глава в сравнение с тялото, тънка набръчкана кожа и нисък пъп. Освен това има и лануго – обилен пух по цялото тяло, както и дебел слой мазнина.

- Поради физическо недоразвитие имат слабо изразени рефлекси, включително сукане.

- Намаленият мускулен тонус принуждава бебето да бъде през цялото време в поза "жаба".

.- При момчетата тестисите нямат време да се спуснат в скротума. Момичетата имат недоразвити големи срамни устни.

- Недоносените бебета много лесно изстиват и прегряват. В същото време пре инфекция температурата им не се повишава. 
 

Мона Василева

Коментари
Последни видеа