Нещата, които не подозирате за преварената вода

Шокиращи факти от Плиний Стари до наши дни

15 януари 2019 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Още в древни времена хората са осъзнали, че водата може да бъде смъртоносна заплаха: след употребата на непречистена вода някои се разболявали и умирали. Според записки на Плиний Старши, Нерон е измислил кипването на водата и твърдял, че когато се свари, „лошата и мръсна вода“ става за пиене.  

Днес преваряването на водата си остава един от най-ефективните начини за обеззаразяване на водата, защото, когато кипне, се увеличава нейната безопасност. Дори някои педиатри препоръчват на малките деца да се дава преварена вода през първата им година.

Разбира се, трябва да се знае добре, че при загряване се променя нейния състав, така че веществата, които с промяната на температурата се превръщат в газове, отлитат, например кислородът. Точно затова, когато си правите чай, е най-добре да използвате прясна вода, в която, след като кипне, ще остане повече кислород, отколкото вода, която вече е варена.

Група учени от Калифорнийския университет твърди, че във вода, чиято температура вече веднъж е достигала сто градуса, не остава нищо живо.

За доказателство им служи фактът, че цветя, поливани редовно с преварявана вода, загиват. Не пробвайте да сипете в аквариума такава вода, защото рибките може да загинат също след няколко часа.

Някои погрешно смятат, че многократно кипваната вода се пречиства и е по-безвредна. Но това в действителност не е точно така, твърди физиолог – професорът в Политехническия университет във Вирджиния Бренда Дейви. Чистата и безопасна вода е след първото кипване, когато в нея са унищожени всички болестотворни бактерии. А след повторното кипене структурата на водата се променя сериозно.

Заради активното кипене се увеличава концентрацията на солите, минералните и другите вещества, които могат да навредят на здравено Безвредна е само, ако поначало е била изключително чиста, а такава се среща все по-малко на нашата планета.

В последните 2 десетилетиия учени от Харвард са провели над 27 проучвания, и тяхното заключение е недвусмислено: повторното кипене на вода води до увеличаване на неговата концентрация на флуорид, арсен и нитрати.

В добавка: водата от крана на чешмата съдържа хлор, който, при дълго кипене прави реакция с органични остатъци. И колкото повече пъти се загрява водата, толкова повече се появяват различни химически реакции. Много учени твърдят, че в резултат на многократно кипене във вода се образуват канцерогенни вещества, които могат да допринесат за развитието на рак и дори да допринесат за промени в организма на генетично ниво.

Някои учени опровергават тази хипотеза и твърдят, че многократно кипналата вода не носи след себе си толкова сериозни последствия, но има  други, които са на мнение, че съвременните кани и чайници, които се изключват автоматично, когато водата кипне, правят лоша услуга. Мигновеното изключване не дава възможност на водата да кипне, следователно няма основания да се мисли, че всички вредни бактерии и вируси в нея са унищожени. Например причинителят на ботулизма загива след 15-минутно кипене.

doctor.rambler.ru, адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа